Žene u BiH zaslužuju mjesto u politici

Sarajevski otvoreni centar u saradnji s Agencijom za ravnopravnost spolova BiH, organizovao je promociju knjige “1995-2015: Žene i politički život u postdejtonskoj BiH”, na kojoj su pored autorica, učestvovale i brojne bh. političarke.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Redakcija
Podijeli ovaj članak: 
Autorice Marina Veličković, Arijana Aganović i Edita Miftari nastojale su kroz tri poglavlja knjige predstaviti ulogu žena u politici naše zemlje u poslijeratnom periodu. Ipak, iako značajna, sama knjiga teško može promijeniti svijest društva koje žene i dalje ne prihvata kao svoje ravnopravne članice, smatra Marina Veličković.
 
“Koga zanima ova tematika sada je relativno lako doći do informacija. S druge strane, postoji neki institucionalni otpor prema potpunoj ravnopravnosti, i to ne samo institucionalno, nego i po strankama. Mislim da je potrebno da dođe do nekog dubljeg propitivanja. Stvarno želim da vjerujem da će ovo što smo uradili doprinijeti tome, ali, isto tako, pregledajući 20 godina historije BiH, nisam baš skroz optimistična da se promjena može desiti tako lako i brzo.”
 
Bavljenje politikom je težak i izazovan posao, ali sa sobom nosi i mnoga pozitivna iskustva. Besima Borić, dugogodišnja istaknuta članica SDP-a, i jedna od učesnica diskusije, smatra da biti žena u politici nosi za sobom i prednosti i nedostatke.
 
 
“Kroz čitav taj period imala sam različitih utisaka, događaja i doživljaja, u smislu da sam osjećala težinu činjenice da sam žena, ali isto tako, ponekad možda i neku veću mogućnost da otvaram neka pitanja na jednostavniji i drugačiji način nego što je to uobičajeno u politici.”
 
Borić smatra kako i same političarke ponekada ne čine dovoljno kako bi svoj angažman posvetile rješavanju pitanja koja su za žene od posebnog značaja.
 
“Nisu sve žene uvijek raspoložene da otvaraju, uvjetno rečeno, ženska pitanja, dakle pitanja za koja smo mi žene mnogo više zainteresovane nego muškarci. Jedan od razloga je da možda nisu dovoljno senzibilizirane za ta pitanja, drugi razlog je da možda pripadaju političkim opcijama kojima su to prilično marginalna pitanja, a treće je to što inače bavljenje ovim našim, ženskim pitanjima politički uopće nije profitabilno.”
 
Pored promocije u Sarajevu, knjiga će u narednom periodu biti predstavljena i u Banjoj Luci (4. decembra), te u Zenici (7. decembra).
Ostavite komentar