Future Shorts u Brčkom

U Brčkom su tokom avgusta prikazani kratki filmovi sa najvećeg pop-up festivala na svijetu, ''Future Shorts''. Projekcije su organizovane u okviru ljetnjeg kampa za mlade koji organizuje omladinska organizacija Svitac iz Brčkog.
Piše: 
Azem Kurtić
Podijeli ovaj članak: 
Future Shorts je festival kratkog igranog i dokumentarnog  filma koji je u Londonu osnovan  2003. godine. Riječ je o najvećem pop-up festivalu u svijetu, koji u četiri sezone (ljetna, jesenska, zimska i proljetna) organizira projekcije kratkih filmova autora iz cijelog svijeta. The Guardian je o nakon učešća Future Shortsa na „Vikendu kartkog filma“ u Londonu 2004. godine napisao da je Future Shorts „asocijacija koja svaki mjesec plovi kroz svijet kratkog filma i donosi ono najbolje“. Festival se organizira u preko 100 gradova u 40 zemalja svijeta. Njihov moto je „40 zemalja, 100 gradova, jedna publika!“.
 
U Bosnu i Hercegovinu Future Shorts je doplovio 2012. godine zahvaljujući Omladinskoj organizaciji Svitac iz Brčkog, koja večeri kratkog filma organiziraju dva puta godišnje, u toku proljetne i ljetne sezone. Future Shorts je ove godine poslužio kao završna manifestacija „Svitac Summer Camps“ projekta, odnosno ljetnih kampova koje ova organizacija organizira od 1997. godine. Ove godine prikazano je sedam filmova, iz SAD-a, Velike Britanije, Rumunije, Belgije, Čada, Gruzije i jedan muzički video.  Publika je nakon projekcija glasala za najbolji film. Svi rezultati se šalju u London u centar „Future Shorts“ film festivala, i na kraju svake sezone se bira pobjednički film na globalnom nivou.
 
U Brčkom postoji kino, ali se projekcije organiziraju s vremena na vrijeme, i uglavnom se prikazuju filmovi visokobudžetne produkcije. „Mislim da je veoma važno da se kratki filmovi ovog tipa dovode u naše gradove. Mi ove projekcije organiziramo šest godina, i svake godine smo prikazivali filmove iz različitih država. Mislim da je to velika stvar jer se naši mladi upoznaju sa različitim kulturama iz cijelog svijeta“, kaže Sanjin Vošanović, jednog od organizatora filmskih večeri u Brčkom.
 
„Upoznavanje i učenje je jedini način da se razbiju stereotipi i predrasude. Svaka mlada osoba koja ovdje dođe i pogleda filmove izađe bogatija za znanje o nekoliko kultura, bez obzira o kojem se filmskom žanru radi“, dodaje Sanjin. 
 
Prikazivanjem ovakvih filmova se doista može utjecati na osobe svih uzrasta, te je ovo jedan od načina da mlade generacije ne odrastaju u mrzitelje, već u ljubitelje svih kultura. Sve projekcije ovih filmova su besplatne, osim dozvole za emitiranje koju plaća organizator filmskih večeri. 
 
 
Ostavite komentar