Naš most: Nove aktivnosti za osobe treće životne dobi u Zenici

Udruženje "Naš most" kroz novi projekat donosi različite aktivnosti za starije osobe iz Zenice zainteresovane za umjetnost i kreativno stvaranje.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Esmer Dragunić
Podijeli ovaj članak: 
Više od 60 osoba treće životne dobi iz Zenice u narednih nekoliko mjeseci moći će učestvovati u besplatnim radionicama slikanja i izrade suvenira i ukrasnih predmeta. 
 
Zeničko udruženje "Naš most" koje okuplja samouke umjetnike i umjetnice treće životne dobi uskoro započinje novi projekat "Može projekat" u sklopu kojeg će organizovati različite aktivnosti za starije osobe, ali i djecu. Riječ je o eksperimentalnom programu digitalne kulturne razmjene između BiH i Sultanata Omana, tokom kojeg će se promovisati omanska kultura i umjetnost i razvijati novi kreativni programi u udruženju "Naš most" inspirisani omanskim kulturnim nasljeđem.
 
"Starije osobe su često izolirane i usamljene. S ovim projektom ćemo ih okupiti da se socijaliziraju, nauče nove vještine i upoznaju jednu daleku zemlju", kaže Zdena Šarić, predsjednica udruženja "Naš most". U toku projekta bit će organizovane i diskusije, neformalna druženja, projekcije filmova i muzičke večeri, navode iz udruženja. Pored toga, u programu community radio stanice "RadiYo Active" bit će emitovane radio emisije pod nazivom "Može Oman". Uz buđenje interesa mlađe publike za arapsku kulturu, cilj emisije je i prebroditi međugeneracijski jaz na zabavan i interaktivan način.
 
Radio programi će biti premijerno emitovani 18. marta, 1. i 15. aprila, 6. i 13. maja i 3. i 10. juna između 13:00 i 13:30 sati na programu "RadiYo Active", koji se može slušati na 88.5 FM ili putem interneta: activezenica.com. Reprize će biti emitovane srijedom između 13:00 i 13:30 i subotom između 17:00 i 17:30. Radionice u udruženju "Naš most" će biti održavane svake sedmice između 18. marta i 10. juna.
 
Ostavite komentar