Azilanti u Srbiji smješteni u hotel

Azilanti koji nisu mogli da izađu iz autobusa u blizini Termoelektrane Nikola Tesla "Tent B", smješteni su u hotel "Obrenovac", gdje će boraviti dok se za njih ne pronađe adekvatno riješenje.
Piše: 
diskriminacija.ba, foto: naslovi.net
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 
Grupa azilanata iz Afganistana, Pakistana, i drugih zemalja, nakon što je su bili prinuđeni da spavaju u šumi na otvorenom, nisu mogli da budu smješteni u nekadašnje radničke barake, jer im lokalno stanovništvo nije dozvolilo da izađu iz autobusa. Također, jedna od baraka je bila zapaljena, ali je požar ubrzo saniran. 
 
Predsjednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković kazao je da su azilanti premešteni na mestu gde će imati humanije uslove, objasnivši da je to privremeno riješenje do onog stalnog u Maloj Vrbici kod Mladenovca. 
 
Podsjetimo, zbog prenatrpanosti centra za azilante u Bogovađi, vlada Srbije je donijela odluku da se njih 200 prebaci u radničke barake kod Obrenovca. Međutim, lokalni mještani su organizovali proteste, uz navode da se ''boje zbog svoje djece''. Miroslav Čučković, predsjednik opštine Obrenovac, također je izjavio da je nedopustivo da 200 azilanata bude u blizini termoelektrane ''Nikola Tesla'' koja proizvodi 60 posto srpske struje i da to predstavlja ''ozbiljan bezbednosni problem''.
 
Iz Komesarijata za izbjeglice su poručili mještanima da je riječ o ljudima koji samo prolaze kroz Srbiju. "Niko normalan ne može da dozvoli da se neko smrzne gladan i žedan", rekao je Ivan Gerginov iz Komesarijata.  Gerginov je rekao da je situacija sa meštanima sela Skele i Ušće već viđena u drugim delovima Srbije i da je reč o ''jednoj dozi ksenofobije''.
 
 
 
Ostavite komentar