Nevidljiva strana fudbala

Zahvaljujući inicijativi Sabrine Buljubašić, strastvene zaljubljenice u fudbal, 2009. godine osnovan je ženski nogometni klub “Salt City” Tuzla.
Piše: 
Ana Jurišić
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 

Već na samom početku djevojke su se susrele sa puno problema - najteže je to što se tretiraju na drugačiji način u odnosu na muški nogomet i brojne druge sportove kojima se djevojke ''tradicionalno'' bave. Nebriga nadležnih institucija, prvenstveno Ministarstva obrazovanja nauke kulture i sporta TK, dodatno otežava rad kluba, koji je ionako pod pritiskom predrasuda i stereotipa.

Na sramotno niske iznose koji su uplaćeni na račun kluba od osnivanja do danas, predstavnici lokalnih institucija se ili iščuđuju, ili smatraju da ženski fudbalski klub ne zavrijeđuje pažnju. Rezultat: djevojke nemaju podršku, ni minimalne uslove za treniranje. Mogu obezbjediti treninge 2 puta sedmično, u terminima koji su uglavnom neodgovarajući. Zimi se obično ide u salu, ali ona koja je njima dostupna nema ni golova. Uvedena je članarina (iako je klub u Premier ligi BiH), od koje se plaćaju troškovi putovanja na utakmice po BiH. Iako su motivisane, i žele da se dokažu u ovom sportu, talenat i motivacija ovih cura će se neminovno ugasiti.

Dok se za muške nogometne ekipe i  raznorazne manifestacije  koje nose samo predznak “sportske” izdvajaju novci iz općinskih i  kantonalnih proračuna, o ovom ženskom nogometnom klubu nitko ne vodi računa.  Na upit koji smo poslali Kantonalnom Ministarstvu i ministrici Nađi Avdibašić-Vukadinović,  koliko se novaca izdvaja za ženski nogomet  u TK  nismo dobili odgovor. Jedini izvor finansiranja za klub su domaći privrednici, koji su s vremena na vrijeme voljni da doniraju određena sredstva klubu. No, to je nedovoljno.   
 
Dodatni teret njihovom radu predstavljaju i predrasude sredine prema ideji da se djevojke bave ''muškim'' sportom. Izgleda da smo još uvijek pod velikim utjecajem patrijarhata, u kojem je muškarcima dozvoljeno  i  opravdano gotovo sve, a djevojke su na marginama, i zna im se ''mjesto''. Očigledno da i pored toga što imamo zakone, institucije i nevladine organizacije koji štite i promoviraju jednakost spolova, u realnosti se razlike čine nepremostivima.
 
Za djevojke  iz ''Salt City-a'' ostaje nada da će neko od nadležnih konačno reagirati, i omogućiti im da slijede svoje snove. Vrijeme je da odgovorne institucije naprave korak i omoguće fudbalerkama iz Tuzle jednak tretman kao i ostalim sportskim klubovima.
 
 
Tekst nastao u okviru edukativnog programa za mlade novinare i novinarke iz BiH, ''Diskriminacija – da li je prepoznajete?'', podržanog od strane organizacije Civil Rights Defenders.
 
Ostavite komentar