Banjalučanke zaslužuju svoje ulice

Samo pet posto ulica u Banjaluci nosi nazive po zaslužnim ženama.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Helsinški parlament građana Banjaluka
Podijeli ovaj članak: 
Analiza Helsinškog parlamenta građana Banjaluka pokazala je da na teritoriji Grada Banjaluka od 650 ulica, postoji samo 35 ulica koje nose nazive po nekoj ženi. Kako poručuju iz ove organizacije, radi se o sistemskom zanemarivanju doprinosa koje su žene dale kulturnom i političkom razvoju grada i brisanju sjećanja na njihovo stvaralaštvo.
 
"Ime ulice je mnogo više od pukog imena. Ono oslikava ideološke i kulturološke stavove jednog društva. Kroz imena ulica iščitavamo čemu i kome neka zajednica daje na značaju, iščitavamo istoriju i položaj muškaraca i žena jednog društva. Iz naziva banjalučkih ulica mogli bismo zaključiti da žena, koje su radile i stvarale u ovom gradu, skoro da nije ni bilo."
 
U gradskom jezgru, od postojećih ulica sa ženskim imenima nalazi se samo jedna ulica, a iz organizacije skreću pažnju i na preimenovanja ulica koja su uslijedila nakon rata.
 
"Poslijeratna preimenovanja ulica imaju i svoju duboku ideološko-nacionalističku potku, pa tako u Banjaluci više ne postoje ulice Vahide Maglajlić, narodne heroine, Margite Hercl, doktorice, ili Ajše Karabegović, partizanke."
 
Analiza je urađena kao dio projekta "Orodnjavanje javnih prostora” u sklopu kojeg Helsinški parlament građana Banjaluke radi na (pre)imenovanju nekih ulica i pokretanju feminističke ture kroz grad. Uskoro će javnosti biti dostupna i bojanka s ilustracijama i kratkim opisima žena koje su radile i stvarale u Banjaluci, ali nemaju svoje ulice i o čijim životima se malo zna, poručuju iz Helsinškog parlamenta građana BL.
 
Više informacija dostupno je na ovom linku.
Ostavite komentar