Online škola o feminizmu i religiji

Poziv je otvoren do 10. februara ove godine.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Pixabay
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 

Transkulturna psihosocijalna obrazovna fondacija (TPO) iz Sarajeva, objavila je poziv za prijavu na online FER školu: “Feminizam i religija”, namjenjenu ženama i muškarcima koji žele akademski propitivati svoja uvjerenja, stavove, znanja i prakse o ljudskim pravima i slobodama, te istraživati na koji način rodni stereotipi oblikuju živote žena muškaraca u porodici i društvu.

Cilj FER škole je, kako navode iz TPO-a, dekonstrukcija temelja rodnih stereotipa i konstrukcija egalitarnih rodnih modela koji svoja uporišta nalaze u naučnim i religijskim argumentima. Metodom feminističke antropologije, historijskog kriticizma, hermeneutike sumnje i rodno senzibilne lingvistike, kroz FER školu će biti analizirani klasični i savremeni filozofijski, teološki, historijski, sociološki i drugi izvori.

Riječ je besplatnoj školi koja obuhvata kurseve na akademskoj razini uključujući sedmična predavanja u trajanju od po tri sata, diskusije i pisanje završnog akademskog rada.

Predavanja i potrebna literatura će biti dostupni online, a učesnici i učesnice FER škole biće obavezni da ih, prije svakog kursa, pročitaju i pripreme se za diskusiju.

Oni učesnici koji redovno budu učestvovali u izvođenju nastave i napisali završni akademski rad, na kraju kursa će dobiti certifikat s listom tematskih cjelina svakog kursa.

Neke od tema koje će se od 20.2. do 2.6. ove godine obrađivati kroz kurseve FER škole su: rod, religija i mediji, feministička teologija, rod, religija i nasilje i druge.

Rok za prijavu je 10.2.2023., a zainteresovane osobe svoje prijave trebaju dostaviti na e:mail adresu ferskola.tpo@gmail.com .

FER škola se organizuje u partnerstvu sa Ekumenskom inicijativom žena iz Omiša (Hrvatska).

Više informacija o FER školi i načinu prijave dostupne su ovdje.

Ostavite komentar