2 škole pod 1 krovom: logičke akrobacije suda u Mostaru

Drugostepeni sud je pokazao ne samo nerazumijevanje ključnih pravnih standarda u oblasti zaštite od diskriminacije, već i vlastite uloge u rješavanju ključnih problema bh. društva.
Piše: 
diskriminacija.ba
Podijeli ovaj članak: 
Autorski tekst Aleksandre Ivanković-Tamamović „Nastavak diskriminacije pravosudnim sredstvima: logičke akrobacije i apsurdi drugostepene sudske odluke o predmetu Dvije škole pod jednim krovom“ , kritički analizira  nedavno doneseno rješenje Kantonalnog suda u Mostaru kojim se poništava presuda Općinskog suda u Mostaru iz 2012. godine, kojom je ustanovljeno da se organizovanjem nastave na entičkom principu vrši diskriminacija nad djecom u podijeljenim školama u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, a sama tužba odbacuje iz proceduralnih razloga.
 
Autorica ukazuje na zabrinjavajuće nerazumijevanje ne samo ključnih pravnih standarda u oblasti zaštite od diskriminacije, već i vlastite uloge u rješavanju ključnih problema bh. društva koje je drugostepeni sud demonstrirao u ovom predmetu. Komentar je pripremljen u okviru "Antidiskriminacijskog programa" koji koordinira i podržava Fond otvoreno društvo BiH.
 
Da podsjetimo: uprkos tome što je Sud u Mostaru prije godinu dana donio prvostepenu presudu koja nalaže ukidanje prakse ''dvije škole pod jednim krovom'' u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Kantonalni sud u Mostaru donio je Rješenje kojim se ova presuda ukida. Razlog koji se navodi jeste ''neblagovremenost tužbe''. Vijeće Kantonalnog / Županijskog suda koje je donijelo ovo Rješenje činili su: sudija Zoran Krtalić, predsjednik vijeća, Vjera Puhalo i Angela Pušić, članice vijeća.
 
Naime, sud je prihvatio prigovor neblagovremenosti tužbe jer je organizacija Vaša prava, koja je podnositelj tužbe, osnovana prije nego što je Zakon o zabrani diskriminacije stupio na snagu (oktobar 2009. godine), odnosno jer tužba nije podnesena početkom (svake) školske godine ili prije, u vrijeme upisa, već tokom trajanja školske godine. O pitanjima diskriminacije i sagregacije, odnosno da li iste postoje ili ne u školama, se uopće nije ni raspravljalo. Iz pravnog tima AD programa najavljeno je da će se postupak nastaviti pred Vrhovnim sudom Federacije BiH.
 
 
 
 
 
Ostavite komentar