Lične priče

Život žena na selu i njihov rad tradicionalno se uglavnom odnosio na kućanske poslove, poljoprivredu i stočarstvo. To je jedan od oblika rodne neravnopravnosti, i nedostatka prilika za žene.

Sedam žena iz Ljubuškog dobilo mentorsku i finansijsku podršku od Vlade SAD-a i Grada Ljubuški za pokretanje vlastitog biznisa.

U Modriči je početkom ove godine, uz podršku Vlade SAD-a i Opštine Modriča, pokrenuto pet novih biznisa, koje uspješno vode žene iz te lokalne zajednice.

Intervju sociologa, novinara i aktiviste za Diskriminacija.ba: Uvijek biram autentičnost

Program “Fit za (poslovni) život” namijenjen je jačanju životnih vještina mladih iz ranjivih grupa u BiH, uključujući mlade romske nacionalnosti.

Osobe s invaliditetom u BiH imaju male mogućnosti za profesionalno usavršavanje i za zaposlenje.

Na putu do adekvatne psihološke i psihoterapeutske pomoći, LGBTI osobe u BiH često nailaze na nesenzibilizirane stručnjake/inje u oblasti mentalnog zdravlja.

Nakon što 15 godina nije imala stalno zaposlenje, pedesetpetogodišnja Zrinka Šimunić znanje francuskog jezika i višegodišnje iskustvo u prevođenju iskoristila je da pokrene obrt za prevođenje i lingvističke usluge.  

Nakon kupovine novih silosa i koka nosilja Meliha je dobila 15.755 konvertibilnih maraka (KM) poticaja od Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) koje joj je refundiralo dio troškova. 

Kada pogledate Ahmeda vidite odraslog muškarca. Punoljetan je. Ali ono što ne vidite jeste osoba koja je odrasla na putu između Avganistana i Bosne i Hercegovine. Kaže da je sa samo deset godina napustio svoju zemlju. Tvrdi da je odluka bila njegova

Pages