Čekajući ravnopravnost

Publikacija, koja je dio online biblioteke portala Diskriminacija, je druga medijska analiza sadržaja izvještavanja pisanih medija o LGBT temama u izdanju Sarajevskog otvorenog centra.
Autor: 
Jasmina Čaušević, Kristina Ljevak, Sarajevski otvoreni centar
Podijeli ovu publikaciju: 

Sarajevski otvoreni centar od samog osnivanja ima intenzivnu izdavačku djelatnost. U okviru edicije "Ljudska prava" je 2012. izdana publikacija Čekajući ravnopravnost: Analiza sadržaja izvještavanja pisanih medija o LGBT temama u 2011. i 2012. godini, koju su priredile Jasmina Čaušević i Kristina Ljevak.

 
U pitanju je druga medijska analiza sadržaja izvještavanja pisanih medija o LGBT temama u izdanju Sarajevskog otvorenog centra. "Mediji predstavljaju moćan instrument kojim se vrši uticaj na stavove i ponašanje publike. Cilj našeg kontinuiranog praćenja štampanih medija u BiH jeste dobivanje slike o načinu na koji su LGBT osobe i njihov život prestavljeni u medijima. Analiza pokazuje način izvještavanja medija i njihov uticaj na javno mnijenje i ona je polazna tačka za prepoznavanje i ukazivanje na negativne obrasce pisanja (senzacionalizacija, seksualizacija i stereotipizacija), tradicionalističko-patrijahalni pristup LGBT temama. Također, analiza je i instrument mjerenja pomaka ka željenoj pozitivnoj vidljivosti LGBT osoba u štampanim medijima i temelj za pisanje preporuka za bolje etičko i profesionalno izvještavanje bh. novinarki i novinara", stoji u predgovoru. Publikaciju Čekajući ravnopravnost možete pogledati i downloadati ovdje.
Ostavite komentar