Čitanka lezbejskih i gej ljudskih prava

Čitanku, koja je dio biblioteke portala Diskriminacija, priredili su Saša Gavrić, Lejla Huremović i Marija Savić u ediciji "Questioning" Sarajevskog otvorenog centra.
Autor: 
Saša Gavrić, Lejla Huremović, Marija Savić
Podijeli ovu publikaciju: 

Sarajevski otvoreni centar od samog osnivanja ima intenzivnu izdavačku djelatnost. Od 2011. godine izdaju ediciju "Questioning", u okviru koje se objavljuju knjige, izvještaji i druge publikacije koje tematiziraju pitanja roda, spola, seksualnosti, partrijarhata i heteronormativnosti.

 
Čitanku lezbejskih i gej ljudskih prava su 2011. priredili Saša Gavrić, Lejla Huremović i Marija Savić, a izašla je u izdanju Sarajevskog otvorenog centra i Fondacije Heinrich Boell, ured u BiH.
 
Ovo je prva obimna publikacija o LGBT ljudskim pravima u BiH, a u predgovoru stoji: "Zbog načina pristupa temama i obrade istih, Čitanka je značajna kako za samu LGBT zajednicu u Bosni i Hercegovini, njeno jačanje i povećanje vidljivosti, tako i za različite društvene institucije, organizacije i pojedince/ke zainteresovane za ovu problematiku. Publikacija promoviše pozitivan stav i podizanje svijesti o značaju zaštite LGBT ljudskih prava." Čitanku lezbejskih i gej ljudskih prava možete pogledati i downloadati ovdje
Ostavite komentar