Diskriminacija - Jedan pojam, mnogo lica

Publikacija, koja je dio online biblioteke portala Diskriminacija, nastala je kao posljedica opservacija kroz koje je uočeno da u bh. društvu postoje različiti oblici diskriminacija, koji traže kritičku refleksiju i aktivističku reakciju.
Autor: 
Zlatiborka Popov-Momčinović, Saša Gavrić, Predrag Govedarica
Podijeli ovu publikaciju: 

Sarajevski otvoreni centar od samog osnivanja ima intenzivnu izdavačku djelatnost. U okviru edicije "Ljudska prava" je 2012. u izdanju Sarajevskog otvorenog centra izdana publikacija Diskriminacija - Jedan pojam, mnogo lica koju su priredili Zlatiborka Popov-Momčinović, Saša Gavrić i Predrag Govedarica.

Projekat Diskriminacija - Jedan pojam – mnogo lica nastao je kao posljedica opservacija kroz koje je uočeno da u bosanskohercegovackom društvu postoje različiti oblici diskriminacija, koji traže kritičku refleksiju i aktivističku reakciju. "Željeli smo da putem neformalnih predavanja i druženja na Filozofskom fakultetu Pale, koji nam je otvorio svoja vrata za ove aktivnosti, razmatramo različite oblike diskriminacije koji postoje u našem društvu. Analizirali smo kako sam pojam, tako i njegovu manifestaciju u političkom životu, obrazovanju, medijima i sl. Željeli smo da progovorimo u svoje ime, ali i ime onih koji nisu u poziciji da kažu svoje mišljenje, jer su lišeni mogućnosti da javno iznesu svoj problem, da ukažu na različite oblike sopstvene 
isključenosti iz društva, da progovore o obespravljenosti i diskriminaciji kojoj su izloženi, jer je njihova marginalizacija nevidljiva, a glas nečujan", stoji u uvodnoj riječi publikacije koju možete pogledati i downloadati ovdje.
Ostavite komentar