Kako izvještavati o diskriminaciji? Priručnik za novinare i novinarke

U priručniku, koji je dio biblioteke portala Diskriminacija, predstavljeni su različiti oblici diskriminacije, kao i sličnih ili povezanih isključivanja. Dat je i kratak pregled dokumenata i zakona od važnosti za njeno razumijevanje i suzbijanje.
Autor: 
Fondacija Mediacentar Sarajevo, Mirovni institut Ljubljana
Podijeli ovu publikaciju: 

Antidiskriminacioni program (AD program) Fonda Otvoreno društvo BiH objavio je prijevod slovenačke publikacije ''O diskriminaciji - priročnik za novinarke in novinarje'' Mirovnog Instituta iz Ljubljane.

U priručniku su predstavljeni različiti oblici diskriminacije, kao i drugi oblici socijalnog, kulturnog i političkog isključivanja, koji su slični diskriminaciji ili se prepliću s njom. Dat je i kratak pregled domaćih i međunarodnih dokumenata, preporuka, deklaracija i zakona koji su važni za razumijevanje diskriminacije i mehanizama za njeno suzbijanje.

Posljednji dio priručnika bavi se pitanjem odnosa medija prema diskriminaciji – kako o načinu na koji mediji izvještavaju o diskriminaciji, tako i o njhovoj ulozi i odgovornosti u podsticanju nadležnih institucija i javnosti da reagiraju na slučajeve diskriminacije. Također, predstavljeni su zakoni, dokumenta i preporuke na međunarodnom i domaćem nivou koji reguliraju pitanje govora mržnje i izvještavanja o temama koje se odnose na diskriminaciju.

Autori/ce tekstova za bosansko izdanje su Ivana Dračo (Margine društva - diskriminacija i bh mediji) i Zlatan Terzić (Zakonodavstvo u BiH u odnosu na diskriminaciju). Urednice bh izdanja su Brankica Petković i Slobodanka Dekić, dok je prevod radio Ahmed Burić.

Elektronska verzija publikacije dostupna je OVDJE. Za preuzimanje štampane verzije, kontaktirajte info@diskriminacija.ba.

Ostavite komentar