Pojmovnik LGBT kulture

Pojmovnik, koji je dio biblioteke portala Diskriminacija, sadrži 58 termina iz LGBT kulture iz ugla 23 autora i autorica iz BiH, Hrvatske i Srbije iz svih oblasti: od umjetnosti i jezika do politike, književnosti i filozofije.
Autor: 
Jasmina Čaušević, Saša Gavrić, Sarajevski otvoreni centar
Podijeli ovu publikaciju: 

Sarajevski otvoreni centar od samog osnivanja ima intenzivnu izdavačku djelatnost. Od 2011. godine izdaju ediciju "Questioning", u okviru koje se objavljuju knjige, izvještaji i druge publikacije koje tematiziraju pitanja roda, spola, seksualnosti, partrijarhata i heteronormativnosti.

Pojmovnik LGBT kulture su 2012. priredili Jasmina Čaušević i Saša Gavrić, a izašao je u izdanju Sarajevskog otvorenog centra i Fondacije Heinrich Boell, ured u BiH.

Pojmovnik sadrži 58 interpretacija fenomena LGBT kulture iz 23 perspektive, te skreće pažnju na dešavanja u BiH i regiji, i pokušava da sumira neke od ključnih tema koje se tiču LGBT postojanja. "Po prvi put u Bosni i Hercegovini, a i šire, nastaje jedna vrsta hrestomatije, zbornika u kojem se ključni termini predstavljaju u znatno obimnijem obliku nego što smo navikli na to. Autorice i autori iz Bosne i Hercegovine, ali i saradnici i saradnice iz Srbije i Hrvatske, njih dvadeset troje ukupno, dali su svoj doprinos radeći na 58 pojmova. Pokazali su usku vezu aktivizma, prava i potrebe za vidljivošću u svim oblastima, od umjetnosti i jezika, preko medicine i religije, pa sve do politike, književnosti i filozofije", stoji u uvodnoj riječi Pojmovnika, kojeg možete pročitati i downloadati ovdje.

Ostavite komentar