Potencijal medijacije u slučajevima diskriminacije u Bosni i Hercegovini

U osvrtu “Potencijal medijacije u slučajevima diskriminacije u Bosni i Hercegovini” autorica nudi uvid u pojam i osnovne principe medijacije, ukazuje na prednosti korištenja ovog postupka u slučajevima diskriminacije, te objašnjava na koji način je ovaj institut regulisan u Bosni i Hercegovini.
Autor: 
Kosana Beker
Podijeli ovu publikaciju: 
Kategorija publikacije: 

Svoje mjesto u analizi našla su i iskustva medijacije u praksi drugih zemalja. Autorica zaključuje da je ovaj alternativni način rješavanja problema i sporova onaj u kome su obje strane na dobitku, koji je povoljniji i brži od sudskog postupka, koji doprinosi očuvanju dobrih međuljudskih odnosa i omogućava prenos pozitivnog iskustva na slične situacije u budućnosti. Shodno tome, definisano je nekoliko preporuka koje trebaju doprinijeti boljem iskorištavanju potencijala medijacije u slučajevima diskriminacije u BiH. 

Osvrt je objavljen u okviru projekta "Jednakost za sve: Koalicija organizacija civilnog društva protiv diskriminacije", koji u partnerstvu provode Mediacentar Sarajevo, Analitika – Centar za društvena istraživanja, Prava za sve i Vaša prava BiH. Projekat finansiraju USAID i Fond otvoreno društvo BiH.

Ostavite komentar