Pretpostavke za sistematsko prikupljanje informacija o diskriminaciji u BiH

Studija, koji je dio online biblioteke portala Diskriminacija, sadrži analizu bosanskohercegovačke legislative, stranih propisa, te usvojenih komparativnih rješenja za prikupljanje podataka o diskriminaciji.
Autor: 
Centar za društvena istraživanja Analitika
Podijeli ovu publikaciju: 

Polazeći od značajne uloge koju pouzdani i tačni podaci o diskriminaciji mogu imati u borbi protiv diskriminacije, ova studija ukazuje na to da je prikupljanje tih podataka u Bosni i Hercegovini u velikoj mjeri zanemareno uprkos relativno dobro definiranom zakonskom i institucionalnom okviru. U okviru istraživanja, urađena je analiza bosanskohercegovačke legislative, stranih propisa, te usvojenih komparativnih rješenja za prikupljanje podataka  o diskriminaciji.

U studiji se identificira i razmatra sam sistem prikupljanja podataka u BiH, kao i aktuelne i planirane aktivnosti relevantnih aktera, a u svjetlu najbolje komparativne prakse. Na kraju, studija nudi niz preporuka namjenjenih glavnim akterima u domenu prikupljanja informacija o diskriminaciji, usmjerenih na unapređenje trenutne zakonske regulative i prakse u ovoj oblasti.

 
Analiza je pripremljena u okviru "Antidiskriminacijskog programa", koji koordinira i podržava Fond otvoreno društvo BiH.
 
Izvještaj na jezicima BiH možete preuzeti OVDJE.
 
Izvještaj na engleskom bit će dostupan uskoro.
 
Policy brief izvještaja dostupan je na BHS jezicima i engleskom jeziku
Ostavite komentar