Rozi izvještaj 2016.

Sarajevski otvoreni centar objavio je novi godišnji Rozi izvještaj koji donosi pregled stanja ljudskih prava LGBTI osoba u BiH za period od januara 2015. do kraja marta 2016. godine.
Autor: 
Vladana Vasić, Saša Gavrić, Emina Bošnjak
Podijeli ovu publikaciju: 
Kategorija publikacije: 
U odnosu na 2014., 2015. godina nije donijela značajnu promjenu za stanje ljudskih prava LGBTI osoba - broj dokumentovanih slučajeva diskriminacije i nasilja na osnovu seksualne orijentacije nije se smanjio, navodi se u izvještaju.
 
"Broj slučajeva kršenja ljudskih prava lezbejki, gejeva, biseksualnih, transrodnih i interspolnih (LGBTI) osoba se povećao. Također se povećao broj LGBTI osoba koje su kontaktirale Sarajevski otvoreni centar u potrazi za pomoći pri traženju azila, promjeni oznake spola u dokumentima i u adekvatnoj psihološkoj podršci (što je posebno naglašeno u slučaju trans* osoba koje prolaze kroz tranziciju – prilagodbu spola)."
 
Kada je riječ o medijskom izvještavanju iz SOC-a navode da je došlo do nedovoljno snažnog napretka, što se ogleda u povećanju broja članaka koji na neutralan način predstavljaju LGBTI osobe i teme. Trend koji najviše zabrinjava jeste neadekvatno i sporo procesuiranje napada na LGBTI osobe, uglavnom u slučajevima u kojima one koriste pravo na javno okupljanje - slučaj Merlinka iz 2014. godine, te slučaj napada na posjetitelje/ice Art kina Kriterion.
 
Kao pozitivni primjeri navode se neki od poteza vlasti u našoj zemlji - u decembru 2015. godine Vlada Republike Srpske usvojila je Godišnji plan za implementaciju Gender akcionog plana (GAP) za 2016. godinu, koji, između ostalog, sadrži i specifične mjere za zaštitu prava LGBTI osoba. Nakon toga slijedi isti potez Vlade FBiH u martu 2016. godine. 
 
"Ovo je prvi put da vlade u Bosni i Hercegovini uključuju prava LGBTI osoba u svoje akcione planove. I dok je pred nama da vidimo kako će spomenute mjere biti provedene u praksi, nadu u njihovo ostvarenje posebno održava partnerstvo između Sarajevskog otvorenog centra i institucionalnih mehanizama za ravnopravnost spolova”, navodi se u izvještaju.
Ostavite komentar