Želite li kredit - morate se testirati na HIV

U Sloveniji i Hrvatskoj banke traže test na AIDS za kredite od 50 hiljada eura naviše. Za stambeni kredit uz koji se prilaže polisa životnog osiguranja, osoba mora proći niz ljekarskih pregleda, uključujući i ovo vrlo osjetljivo i intimno pitanje.
Piše: 
Redakcija, Jutarnj list
Podijeli ovaj članak: 

Ljubljanski dnevni list Dnevnik objavio je priču anonimnog mlađeg bračnog para koji tvrdi da je i njihov liječnik bio iznenađen kad im je morao napisati uputnicu za testiranje na HIV, u okviru laboratorijskih testova za sklapanje ugovora o životnom osiguranju, prije nego što su od banke koja je to zahtijevala dobili hipotekarni kredit, prenosi hrvatski Jutarnji list.

Na slučaj je reagirala državna povjerenica za zaštitu privatnosti informacija Nataša Pirc Musar, no izjavila je da je njezin ured već ispitivao slične slučajeve i prijave i da je riječ o načinu na koji banke i osiguravajuće tvrtke i u drugim europskim državama štite svoj interes.

Mnoge je tako iznenadio upitnik o virusu side kako bi stekli policu životnog osiguranja kao bankovno jamstvo, a neki su se ljutili i otišli u drugu osiguravajuću kuću.

"Nisam mogla vjerovati da me to pitaju. Poludila sam i odlučila da iz principa neću na to odgovoriti niti se testirati zbog kredita"  prepričala je za Jutarnji list jedna mlađa ženska osoba koja je prije tri godina odlučila podići kredit od 100.000 eura.

Međutim, ubrzo je shvatila da su pravila više-manje svuda ista. Za stambeni kredit uz jamstvo police osiguranja života osoba mora proći niz liječničkih pretraga, pa tako i ovo, inače vrlo osjetljivo i intimno pitanje. Dobro je to što liječnički pregled plaća osiguravajuća kuća.

"U Grawe Hrvatska imamo dvadesetak različitih proizvoda osiguranja života. Za neke nije potrebno obaviti nikakav pregled, dok je za neke kao što je na primjer osiguranje života koje uključuje i zaštitu od osiguranih teških bolesti potrebno obaviti određene preglede i dostaviti svu potrebnu medicinsku dokumentaciju. Opsežnost medicinskih pregleda i testova (mali, srednji ili veliki liječnički pregled) ovisi i o visini osigurane svote. Test na HIV se traži kad je riječ o visokim osiguranim svotama" rekli su za Jutarnji list u toj osiguravajućoj kući.

Uniqa osiguranje također zahtijeva testiranje na HIV u slučaju kada osigurana svota prelazi određene iznose.

"Do 35.000 eura nije potreban liječnički pregled niti dijagnostika, dok se iznad 70.000 eura osigurane svote traži i testiranje na HIV" kaže Dragica Marjanović.

Cijeli članak pogledajte OVDJE.

Ostavite komentar