Diskriminacija u školama: "Izoliranjem ti nanose veću štetu nego da te tuku"

Kako bi se smanjila diskriminacija u školama, te kako bi učenici ali i roditelji naučili i imali svijest o tome da se diskriminacija dešava Komitet pravnika za ljudska prava ( YUCOM ) i Beogradski centar za ljudska prava ( BCHR ) izdali priručnik o tome kako da prepoznaju diskriminaciju te gdje da zatraže pomoć. „Diskriminacija? Ne u mojoj školi. Jedna škola za sve“ objašnjava šta jeste a šta nije diskriminacija, kako se zaštititi i gdje reagovati.
Piše: 
Redakcija
Podijeli ovaj članak: 

Nikola je učenik srednje škole u Beogradu. Kada je bio u osnovnoj školi, bio je veoma povučen, volio je da uči pa je i slobodno vrijeme provodio u školskoj biblioteci. Kaže da ga je školsko društvo tada potpuno odbacilo.

 

 

„Postaneš neka vrsta usamljene jedinke. Tako ti nanose mnogo veću štetu nego da te fizički diskriminišu“ ispričao je Nikola.

 

 

Kako bi se smanjila diskriminacija u školama, te kako bi učenici ali i roditelji naučili i imali svijest o tome da se diskriminacija dešava Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) i Beogradski centar za ljudska prava (BCHR)  izdali priručnik o tome kako da prepoznaju diskriminaciju te gdje da zatraže pomoć. „Diskriminacija? Ne u mojoj školi. Jedna škola za sve“ objašnjava šta jeste a šta nije diskriminacija, kako se zaštititi i gdje reagovati.

 

 

 

 

„Najčešći oblik diskriminacije je nejednak tretman u istim ili sličnim situacijama: npr. ako se prilikom upisa u školu, isključivo romskoj deci traže dodatna dokumenta koje zakon ne predviđa, ili se vrši pritisak da se upišu u specijalne škole. Diskriminaciju predstavlja i jednak tretman onih koji se bitno nalaze u drugačijim situacijama: npr. nepostojanje pristupne rampe i otežavanje pristupa u školu detetu sa invaliditetom.

 

 

Diskriminacija predstavlja svako nedopušteno i neopravdano razlikovanje, isključivanje, ograničavanje ili davanje prvenstva zasnovano na nekom nedozvoljenom razlogu kojim se krši princip ravnopravnosti ili prava i slobode pojedinca“ piše u priručniku, koji u cjelosti možete pogledati OVDJE.

 

Ostavite komentar