Diskriminacija u oglasima za poslove

" Čak i veoma ugledne državne institucije ponekad dozvole sebi da recimo traže za posao medicinske sestre samo one koje nisu starije od 35 godina iako se radi o poslu koje podjednako dobro mogu da obavljaju i starije žene " kazala je Petrušić.
Piše: 
Redakcija, www.blic.rs
Podijeli ovaj članak: 

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti u Srbiji, Nevena Petrušić, istakla je danas da ima mnogo objavljenih oglasa za zapošljavanje u kojima postoji diskriminacija. "Ponekad se radi o poslu koji podjednako mogu da obavljaju i žene i muškarci, a traže se samo žene ili obrnuto"  rekla je Petrušić.gostujući na TV Pink, prenosi portal blic.rs.

 

"Čak i veoma ugledne državne institucije ponekad dozvole sebi da recimo traže za posao medicinske sestre samo one koje nisu starije od 35 godina iako se radi o poslu koje podjednako dobro mogu da obavljaju i starije žene"  kazala je Petrušić.

 

Ona je istakla da se diskriminacija javlja u slučajevima kada se prema onima koji imaju jednaka prava nejednako postupa, da svijest o ravnopravnosti predstavlja evropski standard i da polako sazrij

 

 

Upozorila da se u razgovorima koji se vode sa ženama prilikom zapošljavanja postavljaju potpuno nedozvoljena pitanja kao što su da li je ili nije udata i da li ima ili nema djece, prenosi blic.rs.

 

Žene ne bi trebalo da odgovaraju na takva pitanja, nego da upotrijebe raspoloživa zakonska sredstva i pokrenu postupak za zaštitu od diskriminacije pred sudom, dodala je Petrušić.

Ostavite komentar