Dječaku sa Downovim sindromom zabranili let prvom klasom

Osoblje American Airlinesa nije dopustilo dječaku da putuje prvom klasom na letu Newark-Los Angeles jer bi mogao „stvarati probleme“. Roditelji kažu da je riječ o grubom kršenju ljudskih prava njihovog sina.
Piše: 
Redakcija, www.vecernji.hr
Podijeli ovaj članak: 

Američka obitelj Vanderhorst, majka, otac i njihov sin (16) letjeli su avionom mnogo puta, no posljednji im je let prisjeo. U nedjelju su krenuli iz Newarka, New Yersey, prema Los Angelesu. Prvi put rezervirali su karte za prvi razred, no na let se nikad nisu ukrcali jer je njihov sin proglašen "opasnim". Dječak, naime, ima Downov sindrom, što obitelj nikad dosad nije spriječilo da leti s jednog na drugi kraj Amerike, prenosi Večernji list.

Ovog puta službenik American Airlinesa zaustavio ih je pri ukrcavanju objašnjavajući kako  bi dječak mogao stvarati probleme jer su u prvom razredu sjedala preblizu kokpitu pa bi pilot mogao biti uznemiren što bi na kraju moglo dovesti do prisilnog slijetanja.

Majka se odmah dohvatila mobitela i snimila kako im se obraća službenik. Smatra da je riječ o grubom kršenju ljudskih prava njihova sina i diskriminaciji.

"Je li to zato što ima Downov sindrom, stalno sam zapitkivala" ispričala je dječakova majka Joan za KTLA pojašnjavajući da je ponašanje njezina sina Bedea slično ponašanju, primjerice, četverogodišnjaka.

Majka je mobitelom snimila i dječaka koji je mirno sjedio sa strane dok se zbivala drama, igrajući se sa svojom šiltericom i demonstrirajući kakav bi "strašan problem" stvarao na letu. 

Na koncu je osoblje na aerodromu pozvalo policiju, a obitelj je odletjela kompanijom United Airlines. 

Planiraju tužiti kompaniju kako bi ih naučiti vrijednoj lekciji, a to je da se ljudi međusobno trebaju poštovati i cijeniti dostojanstvo svake osobe.

Ostavite komentar