Izbačena iz banke zbog radničkog odjela

Lidija Usković, radnica gradske komunalne službe u Nišu, pokušala je da dobije informaciju u ekspozituri UniCredit banke, ali je zbog 'neadekvatne odjeće' bila izbačena.
Piše: 
www.diskriminacija.ba
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 
Kako se njeno radno vrijeme podudara sa radnim vremenom banke, Lidija je iskoristila pauzu kako bi predala dokumentaciju za prelazak iz banke čiji je bila dosadašnji klijent, u Unicredit banku. 
 
''Ja inače čistim, tu ispred njihovih vrata, tu mi je radno mesto. Za vreme pauze mogu da uđem, ili mogu da pitam poslovođu za 15 minuta, pola sata slobodnih koje kasnije odradim. Sedela sam dvadesetak minuta u banci, čekala sam da me prozovu. Šefica ekspoziture me je sve vreme upadljivo posmatrala i rekla je konačno službeniku da dođe do mene. On mi je nakon toga prišao i rekao mi: Gospođo Lidija, znate šta, vi u toj uniformi ne možete ovde da sedite. Dođite sutra, adekvatno, pristojno obučeni pa da onda vidimo šta želite,“ kaže Lidija za portal www.cityradio.rs.
 
„Podigla sam čak ruke uvis i rekla: Moje odelo je čisto, pogledajte! A eto, i moj kolega je ispred mene, isto u radnom odelu, otišao da potpiše ugovor. Službenik mi je rekao da je uredba banke takva a da šefica ekspoziture kaže da niko više u radnoj odeći ne sme da uđe ovde. Nekome je čista, nekom je više prljava ali to nije bitno. U uniformi znači nikako.“
 
Inače, Lidija je nedavno primila i nagradu kao najbolja radnica JKP Mediane - niške komunalne službe - u spornoj uniformi.  ''Mnogo, mnogo sam se poniženo osetila. Ipak sam otišla do njih i upitala ih zašto ako je to pravilo banke nema obaveštenja na vratima da je radnicima u uniformama ulaz u banku zabranjen.  Službenik mi je objasnio da bi to bilo isto kao kad bi hirurg direktno iz operacione sale došao u banku da podigne platu, što po meni nije dobro poređenje. Jer hirurg svakako neće usred operacije da ide u banku a ja kojoj je posao bukvalno ispred njihovih vrata samo u pauzi mogu da uđem.“
 
Ako pravilnik oblačenja zaista postoji, i ako su uniforme nepoželjne da li se to odnosi i na pripadnike žandarmerije, policije, poštare ili selektivno samo na čistače ulica?
 
''Meni se niko nije izvinio. Pozvali su me juče popodne telefonom da dođem da potpišem ugovor o refinansiranju kredita, čak mi je rečeno da je novac koji sam tražila već na računu i da u ponedeljak samo dodjem da potpišem ugovore. Eto, postaću klijent te banke ali stvarno nije u redu da se iko tako ponaša prema meni i mojim kolegama. Ne treba meni više niko da se izvini, ne tražim nikakvu odštetu. Samo tražim poštovanje prema ljudima koji rade najpošteniji posao na svetu i time zarađuju za sebe i porodice parče hleba,“ kaže Lidija. 
 
  
Ostavite komentar