Izgradimo lift za Belmina Kozića

AD program i diskriminacija.ba su prošle sedmice organizovali razgovor u Konjicu povodom problema sa izgradnjom lifta za Belmina Kozića. ''Ovaj slučaj neće završiti u nečijoj fioci'', poručili su učesnici razgovora.
Piše: 
diskriminacija.ba, foto: diskriminacija.ba
Podijeli ovaj članak: 
Šesnaest, četiri, pet, tri, jedan. Ovo su brojke kojima je obilježen život Belmina Kozića.
 
Šesnaest je za broj godina koje provodi u kolicima zbog cerebralne paralize.  Četiri godine traje borba njegove majke i nastojanje da Belminu i sebi omogući lakše kretanje. Pet je za broj poništenih urbanističkih saglasnosti. Tri je za broj spratova koji mu onemogućavaju da izlazi vani onoliko koliko mu je potrebno. Konačno, jedno je riješenje: lift, zahvaljujući kojem Fatima Kozić, Belminova majka, ne bi morala da svog sina nosi na leđima svaki put kada želi da izađe vani.  
 
Povodom ovog slučaja, prošle sedmice je održana debata na kojoj su, pored dječaka i njegove majke, prisustvovali i Adis Muhibić i Zorica Šilić ispred udruženja Volonteri i priajtelji Konjica, te predstavnicie AD tima. Stanari koji se protive izgradnji lifta nisu željeli da prisustvuju debati, jer je njihova volja praktično ispoštovana posljednjim riješenjem koju je donijelo Ministarstvo građenja i prostornog uređenja HNK, čime je oboreno rješenje Službe za prostorno uređenje Općine Konjic i poništena urbanistička saglasnost data Fatimi Kozić za izgradnju lifta.  “U skladu s odredbama Zakona o prostornom uređenju i Zakona o građenju, predmetna izgradnja može se realizovati, odnosno odobriti, tek kada se ishoduju propisani upravni akti za građenje, a za čije je izdavanje nadležna Služba za prostorno uređenje, građenje i obnovu općine Konjic”, navodi se u dopisu Ministarstva građenja i prostornog uređenja HNK. 
 
 
 
Šta kada gubite 5:0?
 
Ovo je peti put da se urbanistička saglasnost za izgradnju lifta Općine Konjic poništava u Ministarstvu građenja i prostornog uređenja HNK. Šta biste vi uradili da  gubite 5:0? Može li ovo trajati sto godina? Koliko može trajati ova situacija u kojoj prvostepeni organ neće da donese valjan dokument, samo da bi bio oboren u Ministarstvu?” pitaju se članovi VIPK.  
 
Proces traženja dozvole će se ponovo pokrenuti, s tim da će Radnom timu oformljenom u okviru VIPK pomoći i udruženje Vaša prava. Naredni korak je da se ponovo pokrene inicijativa pred Službom za prostorno uređenje, kao i pred načelnikom općine koji je ranije iskazao svoju podršku izgradnji lifta za Belmina.  “Ja sam ubjeđen da će se naći riješenje na način da prikupimo sve potrebne dokumente. Komšije mogu da nastave sa protivljenjem, neka plaćaju advokate protiv ovog dječaka, mi ćemo sada uzvratiti istom snagom i iz svih raspoloživih resursa zaštitićemo ovo dijete. Treba da se osvrnete na Konvenciju o zaštiti prava djece, kao i Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom koje je Bosna i Hercegovina potpisala. Važno je pomenuti da je prema ovim Konvencijama, Općina Konjic u obavezi da sagradi lift, uprkos svim protivljenjima i birokratiji'', ističe Adis Muhibić. 
 
Fatima Kozić se nada jednom - da će se proces koji je pokrenut još 2009. godine okončati. Tada su, podsjećamo, prikupljena sredstva za izgradnju bešumnog lifta koji bi bio instliran uz fasadu zgrade u kojoj žive. “Lift ne smeta nikome i ovom izgradnjom ne bi bila ugrožena stanarska prava ostalih žitelja zgrade. Meni je sve teže Belmina nositi i nije mi jasno zašto se ovaj problem ne može riješiti”, ističe Fatima Kozić.
 
 
 
Ostavite komentar