Izmjene Zakona o zabrani diskriminacije

Nevladine organizacije zahtjevaju da budu uključene u radnu grupu koja će raditi na izmjenama Zakona.
Piše: 
diskriminacija.ba, foto: cin.ba
Podijeli ovaj članak: 
Stoga je Damiru Ljubiću, ministru za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, i Salihi Đuderiji, šefici Odjela za zaštitu ljudskih prava pri Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, dostavljeno i zvanično pismo interesa za uključenje u proces izmjene i dopune. 
 
Od usvajanja Zakona 2009. godine nevladine organizacije bile su ključni faktor u njegovoj implementaciji, prvenstveno kroz pružanje besplatne pravne pomoći, kao i edukaciji javnosti o mehanizmima zaštite.
 
Također, NVO su ukazivale i na neke od ključnih nedostataka Zakona, između ostalog i ''potrebu unapređenja Zakona posebnim i preciznijim određivanjem realnijih rokova za pokretanje postupka zaštite, unapređenjem efikasnosti mehanizama zaštite, naročito kod sprečavanja odmazde i viktimizacije žrtava diskriminacije i svedoka u antidiskriminacijskim postupcima, integriranjem posebne zaštite pojedinih marginalizovanih i ugroženih grupa, propisivanjem konkretnih obaveza institucija u primjeni Zakona, unapređenjem pozicije udruženja i fondacija u provedbi Zakona, itd. '', navodi se u zvaničnom dopisu Ministarstvu. 
 
Organizacije, potpisnice pisma su: 
 
Prava za sve, Sarajevo
Budućnost, Modriča
Centar za ljudska prava u Mostaru, Mostar
Vaša prava, Sarajevo
Mediacentar, Sarajevo
Ostavite komentar