Karavan mira za 10.000 žena stradalih u ratu u BiH

Ženskim karavanom mira aktivistice su željele skrenuti pažnju na važnost uključivanja žena u proces izgradnje mira.
Piše: 
diskriminacija.ba
Podijeli ovaj članak: 
Foto galerija: 
U sklopu projekta "Mir sa ženskim licem - osnaživanje žena za suočavanje s prošlošću", u Sarajevu, 19.09. održana je mirna šetnja pod nazivom "Ženski karavan mira".  
 
Šetnja, kojoj su prisustvovale žene iz 12 gradova iz cijele Bosne i Hercegovine imala je za cilj ukazati na potrebu obilježavanja kao i kontinuiteta u kulturi sjećanja na žene stradale u ratu. Tim povodom, krajne odredište šetnje bio je Sarajevo City Centar odakle su tri aktivistice predale zahtjev i prikupljene potpise Parlamentu BiH za inicijativu obilježavanja Dana sjećanja na stradanje žena u ratu u Bosni i Hercegovini. 
 
"Prošlo je skoro 20 godina od završetka rata i žene žrtve rata još uvijek nisu ostvarile svoja prava i danas trpe torturu od strane dokumentacije i administracije. Mislim da je jako bitno da danas svi odamo počast odnosno krenemo u šetnju i odamo priznanje ženama koje su preživjele torturu", navela je Merima Skokić iz organizacije Horizonti Tuzla. 
 
Jedan od ciljeva ove šetnje je i pokušaj da se skrene pažnja slučajnih prolaznika na važnost uključivanja žena u proces izgradnje mira, jer kako ističe Mirna Poljac iz Centra za pravnu pomoć ženama iz Zenice: "Smatramo da svijest građana nije naš toliko velika i tokom ove šetnje dijeliti ćemo promotivne materijale i nadamo se da će se i prolaznici zapitati da li je i koliko je važno uključivanje žena u izgradnju mira. "
 
"Stradanje žena u ratu se treba obilježavati i memorijalozovati jer je u proteklom ratu ubijeno oko 10.000 žena", istakla je Radmila Žigić iz organizacije Lara iz Bijeljine, uz objašnjenje da su gotovo sve žene stradale kao civilne žrtve rata, a to je jedna četvrtina ukupnih civilnih žrtava rata, "To je gotovo jedan cijeli grad žena koji se ne pominje".
 
Projekat "Mir sa ženskim licem - osnaživanje žena za suočavanje s prošlošću" inicirale su Organizacija/Fondacija Lara iz Bijeljine i Udruženje "HO Horizonti" iz Tuzle da bi im se kasnije pridružilo još deset organizacija, što predstavlja otprilike 200 žena uključenih u nastojanje da se sagleda i rodni aspekt rata i stradanja u ratu. 
 
 
 
 
 
Ostavite komentar