Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje

Koalicija je oformljena početkom 2013. radi poboljšanja z akonskih okvira kojima bi se sankcionisali slučajevi govora i zločina iz mržnje.
Piše: 
diskriminacija.ba
Podijeli ovaj članak: 
Također, Koalicija se zalaže i za implementaciju već postojećih zakona kojima su ova pitanja djelomično regulisana (krivični zakoni Brčko Distrikta, FBiH i RS, Zakon o zabrani diskriminacije BiH), te aktivno radi na podizanju svijesti javnosti o tome šta je zločin i govor iz mržnje, te njihovih ozbiljnih posljedica po bh. društvo. 
 
Samo u 2013.godini, u BiH je zabilježeno preko deset slučajeva zločina iz mržnje, od kojih su neki uključivali i fizičko nasilje, dok je Vijeću za štampu BiH prijavljeno preko 90 slučajeva govora mržnje u medijskom i javnom prostoru. 
 
Zločin iz mržnje je svaki vid nasilja ili krivičnog dijela koje je počinjeno prema licu ili grupi lica zbog stvarnog i/ili pretpostavljenih karakteristika, a nasilje se može manifestirati kao fizičko, verbalno, psihičko nasilje, prijetnje. koje lice ili grupa lica trpi samo zbog toga što pripada određenoj manjinskoj/ranjivoj grupi. 
 
Govor mržnje je svaki javni pisani ili usmeni govor koji degradira, ponižava, ili širi mržnju spram individue, grupe osoba ili zajednice koje se percipiraju kao ''drugačije'' zbog svojih karakteristika. Komentari na online medijima i društvenim mrežama, javni govori i izjave političkih/religijskih vrhova, desničarskih organizacija, štampani materijali, grafiti... su sve oblici javnog govora koji mogu huškati i/ili direktno pozivati na nasilje spram ''drugih'' i ''drugačijih'', ili ih omalovažavati zbog njihovih različitosti. 
 
Motiv za govor mržnje ili zločin iz mržnje jesu karakteristike, odnosno identiteti osobe ili grupe koja je meta napada - nacionalna ili etnička pripadnost; boja kože;   vjerska uvjerenja; spol; seksualna orijentacija; invaliditet;  rodni identitet, i drugo. 
 
Koalicija okuplja deset nevladinih organizacija koje su već godinama aktivne u promicanju i zaštiti ljudskih prava i borbi protiv diskriminacije:  
 
 
Pridružite nam se – javite nam se ukoliko ste vi, ili neko u vašoj okolini, žrtva zločina ili govora mržnje, ili ukoliko želite aktivnije da se uključite u borbu protiv zločina iz mržnje i govora mržnje u vašoj lokalnoj zajednici!
 
Pročitajte više o zločinu iz mržnje:
 
 
 
 
 
 
 
 
Ostavite komentar