Muzika – divna sila koja ne poznaje granice

Projekat neformalnog muzičkog obrazovanja "Muzička soba" je nakon godinu dana rezultirao istoimenim singlom, kojeg su uz pomoć sarajevskih muzičara kreirali štićenici Doma za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave.
Piše: 
Anesa Marić; Foto: Nerma Sofić
Podijeli ovaj članak: 
Foto galerija: 

Rezultat jednogodišnjeg predanog rada na projektu Muzička soba je nedavno objavljeni singl za istoimenu pjesmu, koju su uz pomoć sarajevskih muzičara stvorili štićenici Doma za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave.

 
Priča o Muzičkoj sobi nastala je kroz projekt Smart Lab zahvaljujući ideji i entuzijazmu najprije Sabine Šabić i Vladimira Kajevića - Don Guide, koji su željeli da kroz neformalno muzičko obrazovanje ranjivim kategorijama približe i otvore vrata ka svijetu muzike. Važnost i značaj ovog projekta prepoznali su i brojni drugi muzičari koji su se povremeno družili sa mališanima. Međutim, veliku podršku i pomoć projektu pružili su i brojni građani i građanke u ili van države, koji su Muzičkoj sobi donirali instrumente.
 
Tako je nastao kreativni kutak u kojem je 20-ak štićenika Doma svoje slobodno vrijeme koristilo upoznavajući se sa svim ljepotama koje muzika pruža. Svirali su, pjevali, zabavljali se, predano učili ono za što će možda, jednog dana, nekima od njih biti i životni poziv. 
 
Djeca koju sada nosi muzika
 
“U ansamblu imamo basistu Dragana, dječaka koji naprosto sanja ovaj instrument. U svakome ponaosob se  krije talenat koji samo treba razvijati, stoga i vjerujem da će neki od njih jednog dana biti dio naše kvalitetne muzičke scene. Naša uloga je da im u tome i pomognemo. Zahtjevno je raditi sa velikom grupom muzičara, posebno s djecom među kojima uvijek postoje neka neslaganja, ali je nekada mnogo teže raditi sa odraslim ljudima. Ovo su divna djeca koju sada nosi muzika, ta divna sila koja ne poznaje nikakve granice i koja izjednačava sve njih. Njima samo treba malo reda i kada nauče odsvirati neku pjesmu i urade to zajedno u skladu, onda oni postaju jaki, imaju samopouzdanja i znaju da nešto mogu... To je i cilj ove priče“, rekao je za portal Diskriminacija.ba Don Guido. 
 
Vlado Kajević - Don Guido: "Kada nauče odsvirati neku pjesmu, onda postaju jaki i znaju da nešto mogu"
 
Predavači ove mlade muzičare nastoje naučiti da vjeruju u sebe i da budu svjesni da je ono što rade i znaju kvalitetno i dobro. Uz predan rad, volju, želju i uz mnogo ljubavi, dokazali su da u tome i uspijevaju. 
 
U popodnevnim satima u subotu, 14. novembra, ovaj vrijedni ansambl je u Dječijem domu Bjelave nestrpljivo čekao da premijerno publici predstavi svoj novi singl, a kada je konačno došao trenutak za to, dječaci i djevojčice su bez velike treme odsvirali i otpjevali pjesmu Muzička soba. U njihovim očima bila je sreća, a u njihovoj muzici iskrenost. Imali su zbog čega biti ponosni na sebe. 
 
Uskoro i spot za pjesmu Muzička soba
 
Zadovoljstvo nije krila ni Sabina Šabić, inicijatorka ovog projekta, koja nam je rekla nešto više o onome što će se dešavati u budućnosti: “Naša prva adresa u projektu Muzička soba, koji je inače i namijenjen ranjivim kategorijama, bila je Dom za nezbrinutu djecu Bjelave i ovdje namjeravamo nastaviti sa radom sve dok djeca budu to htjela i dok uprava Doma to bude dozvoljavala. Također, htjeli bismo dobiti priliku da radimo i sa drugim ranjivim kategorijama kao što su invalidi, oboljeli od PTSP-a, autistična djeca, osobe treće životne dobi... Međutim, u realizaciji tih ciljeva nas sprečava nedostatak podrške državnih vlasti. Ipak, iako se teško snalazimo, naša volja i želja su tu, a dokle god to bude i želja djece, mi ćemo naći načina da s njima sviramo.”
 
Sabina Šabić: "Htjeli bismo dobiti priliku da radimo i sa drugim ranjivim kategorijama"
 
Ovaj je projekat djeci koja do tada nisu imala priliku istražiti svoj muzički talent pružio šansu da nauče i usavrše vještine na muzičkim instrumentima te im pokazao čarobni svijet muzike u kojem sada uživaju. Pružiti šansu i drugima da dožive bogato iskustvo kakvo sada imaju mladi članovi i članice Muzičke sobe je ono na čemu će entuzijasti iz ove priče raditi i u budućnosti.  
 
Autori pjesme Muzička soba, snimljene u studiju Long Play, su svi polaznici edukativnog projekta odnosno članovi Orkestra Muzička soba: Semir, Almir, Kenan, Dragan, Dževad, Amina, Ankica, Damir, Šaban, Elma, Fatmir, Mirela, Nedžad, Silvija i Zlatan. Mentori/ke i muzičari/ke koji su sa njima radili i snimali su Anton Toni Pešikan, Sabina Šabić, Vladimir Kajević (Don Guido), Dušan Duco Vranić i Bruno Lovrić, a producenti su bili Alan Omerović i Đani Pervan. Također, najavljeno je i snimanje spota za pjesmu, koji će zaokružiti jednogodišnji rad na projektu Muzička soba.
 
Kompletnu foto priču možete pogledati na Facebook pageu Diskriminacija.ba.
Ostavite komentar