Prva presuda za mobing u BiH: Šef vatrogasaca u Prijedoru uznemiravao djelatnika

Šef teritorijalne vatrogasne jedinice u Prijedoru proglašen je odgovornim i novčano je kažnjen što je uznemiravao vatrogasca – vozača na radnom mjestu u OOTVJ Prijedor, presudio je Osnovni sud u Prijedoru, na osnovu zahtjeva Institucije Ombudsmana u BiH . Okrivljeni je uznemiravao žrtvu „ ponavljanjem radnji koje imaju ponižavajući efekat na žrtvu, a čija je svrha ili posljedica degradacija radnih uslova ili profesionalnog statusa zaposlenog “, saopšteno je iz Institucije Ombudsmana.
Piše: 
Redakcija
Podijeli ovaj članak: 

Šef teritorijalne vatrogasne jedinice u Prijedoru  proglašen je odgovornim i novčano je kažnjen što je uznemiravao vatrogasca – vozača na radnom mjestu u OOTVJ Prijedor, presudio je Osnovni sud  u Prijedoru, na osnovu zahtjeva Institucije Ombudsmana u BiH. Okrivljeni je  uznemiravao žrtvu „ponavljanjem radnji  koje imaju ponižavajući efekat na žrtvu, a čija je svrha ili posljedica degradacija radnih uslova ili profesionalnog statusa zaposlenog“, saopšteno je iz Institucije Ombudsmana.

 

Ovo je prva sudska presuda u BiH za mobing i viktimizaciju prema Zakonu o zabrani diskriminacije, kao i prva odluka po zahtjevu Institucije Ombudsmana BiH za pokretanje prekršajnog postupka

 

Također, navode da će prva sudska odluka u BiH za mobing i viktimizaciju uticati na odgovorno ponašanje poslodavaca prema zaposlenima u privatnom i javnom sektoru.

Na ovaj način vjeruju da će poslati snažnu poruku građanima da postoje mehanizmi zaštite od mobinga i ohrabriti ih da prijave takve slučajeve.

Ostavite komentar