Sudska zaštita od diskriminacije u BiH

Izvještaj, koji je dio online biblioteke portala Diskriminacija, između ostalog identificira i razmatra ključne probleme u domeni sudske zaštite od diskriminacije u BiH, te nudi argumentirane prijedloge za unapređenje zakona i prakse u ovoj oblasti.
Autor: 
Adrijana Hanušić, Centar za društvena istraživanja Analitika
Podijeli ovu publikaciju: 
Izvještaj nudi sveobuhvatnu analizu procesno-pravnih instituta specifičnih za sudsku zaštitu od diskriminacije koji su uvedeni Zakonom o zabrani diskriminacije BiH iz 2009. godine. Zakonski okvir i praksa sudske zaštite u ovoj oblasti u BiH razmatraju se iz perspektive relevantnih standarda uspostavljenih kroz praksu Evropskog suda za ljudska prava i standarda Evropske unije, te najbolje prakse drugih država.
 
U izvještaju se identificiraju i razmatraju i ključni problemi u domenu sudske zaštite od diskriminacije u BiH,  te nude argumentirani prijedlozi mogućih rješenja za unapređenje zakonskog okvira i prakse u ovoj oblasti.
 
Analiza je pripremljena u okviru "Antidiskriminacijskog programa", koji koordinira i podržava Fond otvoreno društvo BiH.
 
Izvještaj na jezicima BiH možete preuzeti OVDJE.
 
Izvještaj na engleskom jeziku možete preuzeti ovdje
 
Policy brief izvještaja dostupan je na BHS jezicima i engleskom jeziku
 
 
Ostavite komentar