Obilježavanje 9. novembra u Prijedoru

Antifašistička akcija Prijedor, u saradnji sa Centrom za mlade „KVART“ Prijedor vas poziva na obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma.
Piše: 
diskriminacija.ba
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 

Program obuhvata javne skupove i tribine, a organizaciju su podržale i  Oštra Nula Banja Luka, UNSA GETO Banja Luka, Antifašistička akcija Sarajevo,  Antifašistička akcija Bosne i Hercegovine.

‘’Danas smo svjedoci buđenja neonacističke ideologije koja uzima maha među omladinom i sve više je prisutna u javnom prostoru bez bilo kakvog odgovora i sankcionisanja od strane institucija sistema. Pozivamo sve koji mogu da uzmu učešća u našem skupu, i pokažemo da smo zajedno jači’’, poručuju organizatori/ce.

Također, od lokalnih vlasti u Prijedoru se zahtjeva da:

‘’1. simboli mržnje, fašizma nestanu sa naših ulica, i da se zabrani djelovanje svih neofašističkih grupa,na području opštine; da pojedinci i grupe budu sankcionisane za ovakva djelovanja;
2. povratak imena ulica vezanih za NOB koje su promijenjene;
3. da se obilježi mjesto stradanja partizanke Mire Cikote’’

Program obilježavanja je sljedeći:

12.00 sati: javni skup pod nazivom „ Zajedno protiv fašizma”
Mjesto okupljanja: Trg Zorana Karlice

16.00 sati: javna tribina na temu „Šta nam govore simboli i govor mržnje u javnom prostoru?“
Mjesto održavanja: sala Zavoda za izgradnju grada
Učesnici/e: prof. dr Miodrag Živanović, redovni profesor Univerziteta u Banjoj Luci, dr sci. Srđan Puhalo, socijalni psiholog, moderator/ica: Gordana Katana, novinarka

9. novembar se obilježava kao Medjunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, u sjećanje na pogrom Jevreja koji su živjeli u Njemačkoj, 9. Novembra 1938.

Ostavite komentar