Od želje do karijere: Biti radijski voditelj

Od ukupno 11 zaposlenih, na RTV Jablanica radi šest osoba sa invaliditetom. Aid Husrep je jedan od njih.
Piše: 
Una Čilić, foto i video: Eldar Nurković
Podijeli ovaj članak: 

U jednoj radio emisiji, izjavio je da mu je velika želja da barem na pet minuta bude radijski voditelj. Par godina kasnije, Aid Husrep svakog radnog dana u 17:00 otvara svoju autorsku emisiju koja se emituje na RTV Jablanica. 

On je jedan od onih ljudi od kojih se pri svakom susretu može naučiti nešto novo. Da li znate šta je NVD? Da li znate da postoje satovi čije vrijeme čitate na dodir? Možda znate, ali ja sam prvi put za ovo čula od njega. Značajnije od toga, Aid mi je potvrdio ono što sam i sama znala: to što živiš po malo drugačijim standardima, ne znači da ne možeš postići sve ono što želiš. To samo znači da moraš biti spremniji u prihvatanju onoga što ti se našlo na putu.

On ima 35 godina i od 2005. godine radi kao radijski voditelj. To je posao kojim se oduvijek želio baviti. Govori njemački i svira klavir i harmoniku. Reći će vam koji kompjuterski programi su trenutno popularni, koji od njih su besplatni. Vikendom nastupa kao muzičar. Koliko nas može sve ovo? Reći da je ''hendikepiran'' zato što ne vidi od treće godine, je velika uvreda za njega.

“Svakog radnog dana u 17:00 sati krenem sa otvorenim programom uz muzičke želje, pozdrave i čestitke. Najavim emisiju i onda telefon radi, slušaoci zovu. Petkom se emisija odvija isto, samo što u odnosu na ostale dane sviram harmoniku uživo", opisuje Aid jedan svoj radni dan.

Nakon što je četiri godine bio zaposlen na Radio Hayat, 2010. godine prelazi na RTV Jablanica, gdje vodi za sada jedinu emisiju otvorenog zabavnog karaktera. Ono što ćete često čuti od njega jeste da mu ništa nije teško. “Kad sam krenuo prvi put da radim na radiju, nisam imao nikakvu tremu, jer sam se uvježbao još kao dijete, a što se tiče tehnike u poslu mi nije mnogo ni potrebna. Nekada se mimo posla poslužim računarom, jer imam prenosnu verziju čitača ekrana (NVD). Tehnika je toliko usavršena da više od 50% poslova na računaru mogu obavljati sam."

Samir Sarajlić, jedan je od novinara koji su angažman na RTV-u dobili zahvaljujući podršci Fonda za profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom. Kao i ostale kolege, i on često radi zajedno sa Aidom, kao realizator njegove emisije. “Ono što me svaki dan iznenađuje u pozitivnom smislu jeste njegova elokventnost kao i činjenica da možda ima najveću memoriju koju sam vidio u jednom čovjeku. U šali kažemo da je on baza podataka RTV-a i mene kao realizatora nekad začudi da on bolje zna šta imamo u arhivi nego ja."

Samir Sarajlić u studiju

Od 2011. godine RTV Jablanica sarađuje sa Fondom i kroz projekte se omogućavaju poslovi za OSI, a 2012. godine su dobili specijalno priznanje “Poslodavac godine za osobe sa invaliditetom u u Bosni i Hercegovini”. Direktorica RTV Jablanica, Fahira Dželilović ističe da im priznanja ove vrste mnogo znače, ali da su i obaveza da i dalje nastave da rade na zaštiti i promovisanju ljudskih prava. Danas su četiri osobe sa invaliditetom zaposlene kroz projekte, dok su dvije osobe angažovane iz vlastitih sredstava RTV-a. “Kada su u pitanju osobe sa invaliditetom, mi imamo obavezu da ih zadržimo u timu. Tako da smo uz podršku Općine Jablanica i iz vlastitih sredstava to omogućili.”

U gradu u kojem je on jedina slijepa osoba, Aid kaže da je prihvaćen onakvim kakav on jeste. Ima podršku porodice, prijatelja i kolega u svemu što radi. “Za njih nisam osoba sa hendikepom, niti to želim biti. Ne želim da me iko ili bilo koga u svijetu naziva tako. Ja se ne smatram osobom sa hendikepom, sve mi je dostupno i vrlo brzo upoznam teren.”
 
Aidov put nije bio lagan. Rijetko čiji jeste. No on to nikada neće reći. Reći će da je sve u redu, da je zadovoljan, da ima odličan posao i da mu link sa tekstom pošaljem na mail.
Ostavite komentar