Romi u BiH: "Jedino nas vani prihvataju kao normalne"

„Mi sad zasad ostajemo ovdje, ali moja djeca su neraspoložena što ne idu u školu. I ne samo moja djeca, već i ostala koja žele da se školuju, da vode normalan život, da se zaposle. Ovako moraju ići po smeću da bi živjeli. Samo im to i preostaje.“
Piše: 
Redakcija, www.mediaonline.ba
Podijeli ovaj članak: 

Mediha Tahirović ima dvoje djece – sina od 15 i godinu dana mlađu kćerku. Žive u Kaknju ali nijedno od njene djece ne ide u školu. Mediha tvrdi da su u školi Mula Mustafa Bašeskija odbili da ih prime, pa ih je upisala u drugu školu u Kaknju. Završili su po dva razreda ali ih je zbog svakodnevnih provokacija na račun njihove pripadnosti romskom narodu odlučila ispisati, prenosi portal www.mediaonline.ba.

Počele su priče – vi ste cigani i svakakve vulgarnosti i ispisala sam ih iz škole. Nisam ih nigdje drugo upisala. Romska djeca ovdje nemaju nikakvih mogućnosti, nikakvih mi prava nemamo, potpuno smo isključeni iz zajednice. I, hajde da nas nazivaju Romima, ali nas zovu ciganima. Moja kćerka je takve stvari čak i u školi doživljavala“ kaže Mediha i nastavlja da je jedino rješenje za njenu porodicu odlazak u treće zemlje.

Jedino vas vani prihvataju kao normalne

Tamo vani sve ljude prihvataju kao normalne, kao sve ostale. Onaj ko ne može otići vani nema nikakve mogućnosti. Mi sad zasad ostajemo ovdje ali moja djeca su neraspoložena što ne idu u školu. I ne samo moja djeca već i ostala koja žele da se školuju, da vode normalan život, da se zaposle, da imaju svoj posao, svoj hljeb u rukama. Ovako moraju ići po smeću da bi živjeli. Samo im to i preostaje, da se kopa, da se ore i to je to“ zaključuje Mediha.

Kakanjska opština prednjači po broju pripadnika romske manjine u BiH. No njihova brojnost ne garantuje im i normalan život, pa je Medihina priča samo djelić problema sa kojima se kakanjski Romi svakodnevno suočavaju. Osim nejednake mogućnosti obrazovanja za svu djecu problem je i zapošljavanje, stanovanje, nemanje zdravstvenog osiguranja…

Samo 14 Roma zaposleno

Nermin Sejdić je predsjednik Omladinske romske inicijative Kakanj i na osnovu iskustva i brojnih projekata koje je Inicijativa pokušala provesti stanje opisuje kao jako loše. Tvrdi da se svake godine u škole na području opštine upisuje sve manje djece, a da njihovi roditelji nisu u stanju da promijene situaciju jer nemaju posao ni novac da im školovanje osiguraju negdje drugo. Zapošljavanje je drugi gorući problem u ovoj opštini kada je riječ o Romima:

"Prema nekim informacijama na području Kaknja živi oko 65.000 stanovnika, a samo 14 Roma radi. Veliki problemi u Kaknju su i stanovanje, neimaština... za mene je ovo čista diskriminacija što Romi ovdje proživljavaju i zato apelujem na vlast, na državu BiH, na Opštinu Kakanj da se na najbolji način skrene pažnja da Romi dobiju kuće, što je jedan od preduslova za školovanje i ostanak na području opštine kakanj ali i BiH. U Kaknju su najgori problem u odnosu na cijelu državu" kaže Sejdić.

Cijeli članak možete pročitati OVDJE.

*Tekst je preuzet sa portala www.mediaonline.ba

Ostavite komentar