SAD: Azilanti nailaze na zid

Svojom politikom prema azilantima, vlada SAD ne ostavlja mnogo izbora kada je zaposlenje u pitanju.
Piše: 
diskriminacija.ba, foto: thejournal.ie
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 
Na snazi su zakoni koji azilantima zabranjuju da rade i primaju bilo kakvu vrstu pomoći od vlade, uz obrazloženje da se time spriječavaju zloupotrebe azilantskog statusa. Međutim, takva politika mnoge azilante gura u ilegalni rad ili prosjačenje. 
 
Kako se navodi u izvještaju Human Rights Watch-a, imigracioni zakon zabranjuje azilantima da podnesu zahtjev za radnu dozvolu u periodu od 150 dana od podnošenja zahtjeva za azil, kao i tokom dodatnih 30 dana koliko traje procesuiranje zahtjeva. Međutim, ova period nije fiksan, odnosno može se produžavati na osnovu odluka vlasti koje se donose na osnovu jasnih i transparentnih kriteerijuma. Na taj način, podnosioci zahtjeva za azil mogu čekati i godinama da se njihova molba riješi, i sve to vrijeme nemaju pravo na legalan rad ili državnu pomoć. 
 
 Tokom 2011. 92%  podnesenih zahtjeva za azil bilo je na ovaj način obustavljeno,  čime je preko 200.000 ljudi ostavljeno bez ikakve mogućnosti da radi i da se izdržava. 
 
Josiane F. iz Ruande, 27-godišnja žrtva silovanja, prijavila se za azil u maju 2008. godine. Nije imala nikakvu stručnu pomoć u tome, i čitav proces prijavljivanja je bio izuzetno težak i komplikovan. Prijava je imala puno grešaka, jer nije imala advokata. Čekala je 4 godine na odobrenje azila, i sve to vrijeme nije mogla da radi. ''To vas ubija emotivno'', kaže. ''Samo sjedite, sami sa sobom, iz godine u godinu, ništa ne radite, samo sjedite, ubija vas. Bila sam jako depresivna.''
 
''Nije realno očekivati da će podnosioci zahtjeva za azil biti u stanju da sami navigiraju cijeli taj komplikovan proces, jer nemaju pravo na stručno pravno savjetovanje'', objašnjava Lori A. Nessel, profesorica prava i direktorica Centra za socijalnu pravdu pri Seton Hall pravnoj školi, koja je također učestvovala u izradi izvještaja.
 
Za razliku od azilanata, imigranti koji imaju drugi status, na primjer status privremene zaštite, mogu istovremeno da apliciraju i za radnu dozvolu,  dok čekaju na riješenje svog statusa. 
 
Ovakva politika SAD prema azilantima je u suprotnostima sa međunarodnim standardima ljudskih prava. U julu 2013. Kongres je predložio izmjene zakona kojima bi se prestalo sa ovom praksom, ali je taj prijedlog još uvijek na čekanju. 
 
Ostavite komentar