Spriječimo gašenje dnevnog centra za djecu sa ulice

Apel za pomoć: ne dozvolimo da se zaustavi rad centra koji je za mnogobrojnu djecu jedini dom.
Piše: 
diskriminacija.ba
Podijeli ovaj članak: 

„Djeci smo obezbijedili siguran prostor u kojem im nudimo brojne usluge - obroci, mogućnosti kupanja i pranja veša, dobivanja čiste odjeće, socioedukativnog rada, te upućivanja na institucije i pomoći porodicama da ostvare prava preko Službi socijalne zaštite i drugih institucija. Naš cilj je da se djeca što lakše uključe u zajednicu, a s tim ciljem, mi im pokušavamo dati maksimum. Od početka rada Dnevnog centra, uz saradnju tima pedagoga, psihologa i socijalnih radnika, uspjeli smo osmero od 54-ero djece upisati u redovan osnovnoškolski proces. Većina naših korisnika su djeca osnovnoškolskog uzrasta, ali i njihovi roditelji“ rekla je za portal diskriminacija.ba  Kanita Kulić, koordinatorica projekta Dnevni centar za djecu ulice. Centar postoji od aprila 2009. godine, a o problemima sa kojima se suočava možete pročitati u tekstu "Sarajevo: Gašenje jedinog Dnevnog centra za djecu koja obavljaju rad na ulici?"

Hrana je glavni motiv djece za dolazak u Centar

Kao partnerski projekat JU „Kantonalni centar za socijalni rad“ Sarajevo i NVO „Save The Children“, centar ima ciljeve zaštitu djece ulice, njihovo identificiranje i bolje evidentiranje, utvrđivanje razloga boravka na ulici, te omogućavanje ostvarivanja osnovnih dječijih prava, poput prava na zdravstvenu zaštitu, prava na obrazovanje, prava na socijalnu zaštitu. Jedan od glavnih motiva dolaska djece sa ulice u Dnevni centar je mogućnost dobijanja jednog ili više obroka, ovisno od potrebe, te mogućnost kupanja i održavanja lične higijene. Usljed povećanog broja korisnika koji ima tendenciju rasta, problem sa kojim se susreće je nedostatak prehrambenih namirnica, edukativnog materijala, higijenskih potrepstina.

Apel za pomoć:

Kako bismo djeci omogućili što bolji tretman u Dnevnom centru i unaprijedili njihov život kroz edukaciju i igru, molimo Vas, prema mogućnostima Vaše firme, da nam donirate prehrambene namirnice, kako bismo zadovoljili primarne ljudske potrebe naših korisnika i stvorili uslove za normalan i uspješan razvoj djece. Namirnice kao što su tjestenina, konzervisani i zaleđeni proizvodi, keks, mesni proizvodi, sokovi i slični proizvodi koji imaju duži rok trajanja su nam prvenstveno potrebni.

Edukativni materijali su školski pribor, pribor za radionice, sportski rekviziti i slično (olovke, bojice, sveske, udžbenici, lopte, flipchart papir...)

Higijenske potrepštine su sredstva za čišćenje prostora i sredstva za održavanje licne higijene (sapuni, šamponi, paste i četkice za zube...)

Djeca koja svakodnevno posjećuju Dnevni centar dolaze iz socijalno ugroženih porodica, žive u veoma teškim uslovima života i izloženi su negativnim faktorima ulice, prosjačenju i radu na ulici. Samim tim se nalaze u riziku od eksploatacije, trgovine ljudima i nasilja. Mnoga djeca dolaze zbog hrane koju ne mogu sami kupiti, a Dnevni centar im je pružio priliku da ostvare svoja dječija prava. Za sve dodatne informacije o načinu dostavljanja donacija, molimo Vas da nas kontaktirate na broj telefona 033/ 208-071, kontakt osoba je Kanita Kulić, koordinatorica projekta Dnevni centar za djecu ulice.

Ostavite komentar