Dan bijelih traka

Sa prostora bivših logora i zatočeničkih mjesta koji su postojali tokom rata u BiH na izložbi predstavljeno 27 fotografija.

Dio ovogodišnjeg obilježavanja će biti i umjetnička instalacija Anite Karabašić „Nema Nikog Da Ga Bere“ posvećena ubijenoj prijedorskoj djeci.

Za jednakost i pravo svih žrtava na dostojanstvo i sjećanje.

Za jednakost i pravo svih žrtava na dostojanstvo i sjećanje!

Pet godina od pokretanja kampanje "Dan bijelih traka" važno je da se podsjetimo šta taj Dan ustvari predstavlja, nasuprot onome kako ga različite grupe vide.

''Dok komšije pomažu komšijama u najtežim trenucima, ne pitajući za ime ili opredjeljenje, sjetimo se i ludila u koje nas je odvela politička ideologija, kada su ljudi bili ubijani samo zbog imena.''

www.centarzamladekvartprijedor.blogspot.com

Inicijativa "Jer me se tiče" će se i ove godine pridružiti obilježavanju Međunarodnog dana bijelih traka, koje će započeti 29. maja otvorenim forumom “Prijedor 2014. - 2036.”

diskriminacija.ba, foto: Jer me se tiče

Djelovanje u pravcu oduzimanja legitimiteta ''naši vs. njihovi'' diskursu je najefikasniji pristup društvenim promjenama u BiH, i to baš u Prijedoru. Otvara se mogućnost da shvatimo da su svi ti oduzeti životi - naše žrtve.

Goran Zorić, foto:jer me se tice

Prijedor. Grad gdje “jedni” nisu jednaki sa onim "drugačijim". Pitam se prije svega čega se plaše, i zašto nema poštovanja prema žrtvama? Ista pitanja postavljao sam kada sam se spremao na put ka moru.

Emir Hodžić, foto: jer me se tice

10.12.2012., na Međunarodni dan ljudskih prava, policija u Prijedoru je odlučila da zabrani obilježavanje 20. godišnjice stradanja nevinih Prijedorčana. Emir Hodžić i njegovi prijatelji odgovorili su spontanim javnim skupom.

Emir Hodžić; foto: Udruženje građana Optimisti