diskriminacija na osnovu vjerske pripadnosti

Mladi iz BiH koji ulaze u partnerske veze s osobom druge nacionalnosti često se nalaze na meti pogrdnih komentara i neodobravanja okoline. Protiv takvog društvenog okruženja možda bi se i moglo boriti, ali najveći pritisak, ipak, dolazi iz porodice.

Zabrana nošenja vjerskih obilježja kao odluka Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, a u prvom redu zabrana hidžaba kao najvidljivijeg, nije samo pitanje sukoba između vjerskog i sekularnog, već pitanje postepenog ograničavanja prava žena.

VSTVBiH donijelo je nedavno odluku da se zaposlenim u pravosudnim institucijama zabrani nošenje vjerskih obilježja. Ovakva odluka izazvala je brojne reakcije javnosti i nevladinog sektora.

Glasnogovornik slovačkog ministarstva unutarnjih poslova Ivan Metik najavio je da njegova zemlja želi primiti samo kršćane/ke kad dođe do raspodjele izbjeglica iz Sirije među članicama EU.

Centar za društvena istraživanja Analitika je, u okviru programa ''Jednakost za sve'' objavio komentar na presudu Vrhovnog suda Federacije BiH u slučaju časne sestre Jane Martine Katović.

diskriminacija.ba

Ljudi bradu i nikab vide kao poruku koja se njima šalje. Doživljavaju ih kao nešto što ih proziva, što im govori: vi niste dobri vjernici, a ja jesam. Ta poruka, koju sami učitavaju, provocira ih na otpor, zato imaju potrebu da reaguju.

Milan Colić

Evropski sud za ljudska prava presudio je u korist Francuske u slučaju zabrane nošenja nikaba u toj zemlji.

diskriminacija.ba

Rado polemišem sa ljudima „u veri“ o homoseksualcima. Sevaju citati iz svetih knjiga, Sodomi, Gomori. Rado polemišem i sa „običnim“ ljudima. Naravno, na tapetu je Majka Priroda, opstanak vrste, razmnožavanje i bolest.

Milan Colić

Priča o hrabroj časnoj sestri Jani-Martini Katović, počela je 2008. godine, kada je bio raspisan konkurs za izbor direktora/direktorke dječijeg vrtića “Leptirić” u Glamoču.

Dalibor Tanić

Život postoji da bi se o njemu pripovijedalo.

Dijala Hasanbegović

Pages