Hrvatska

Iako su građani i građanke Hrvatske nerijetko izloženi diskriminaciji, malo njih se odluči potražiti pomoć, pokazuje novo istraživanje.

Prvi kamp za TIRVQ osobe u Hrvatskoj održat će se ovog ljeta u Rovinju.

Barbara Matejčić, slobodna hrvatska novinarka i urednica, krajem januara gostovat će u Sarajevu.

Nova internet stranica dostajemrznje.org mjesto je na kojem će svi građani i građanke Hrvatske moći prijaviti govor mržnje i netolerancije svake vrste – od grafita do komentara na internetu.

Evropski sud za ljudska prava presudio je da je Hrvatska prekršila Evropsku konvenciju o ljudskim pravima kada je donijela odluku da partner u istospolnoj zajednici ne može dobiti dozvolu za boravak radi spajanja porodice.

LGBTIQ+ inicijativa Filozofskog fakulteta u Zagrebu AUT poziva sve zainteresovane da se prijave za učešće na prvoj Međunarodnoj konferenciji AUT: održivi aktivizam - sustainable activism.

U ovom članku koji je dio dosijea o slobodi okupljanja LGBT zajednice na Balkanu, govorimo o specifičnim položaju LGBT zajednice u Hrvatskoj, uključujući činjenicu da povorke ponosa većinom zavise od dobre volje struktura vlasti.

Ana Brakus, foto: vecernji.hr

Sa 89 glasova „za“ Hrvatski sabor usvojio je Zakon o životnom partnerstvu koji je definiran kao zajednica obiteljskog života dvije osobe istog spola. 

diskriminacija.ba

Di mi zakonski nije ništa samo zbog činjenice da naša tela imaju sličnosti u polu, pa nema prava da sa mnom živi u mojoj zemlji. Da ima drugačije polne organe, mogla bi da dobije pravo na boravak u Srbiji. 

Marija Savić

Pages