Ustav koči napredak zemlje

Više od polovine građana smatra da ustav BiH treba mijenjati i usavršavati, dok oko 30 posto njih smatra da je vrijeme za pisanje novog ustava, rezultati su istraživanja Inicijative Građanke za ustavne promjene.
Piše: 
Hilma Unkić
Podijeli ovaj članak: 
Oko 40 posto ispitanika i ispitanica koji su učestvovali u istraživanju “Šta građani i građanke BiH misle o Ustavu BiH” smatra da postojeći ustav potpuno koči i usporava napredak naše zemlje, dok oko 30 posto vjeruje da ga donekle koči. Istraživanje u kojem je učestvovalo blizu 2.000 osoba pokazalo je da je Ustav BiH pročitalo više od trećine ispitanika. Da li je takav rezultat ohrabrujući ili ne, teško je procijeniti jer istraživanje nije uključivalo komparaciju sa drugim zemljama, ali i zbog specifičnosti bh. ustava, objašnjava autor Srđan Puhalo.
 
“Ne vjerujem ni da Amerikanci, Nijemci ili bilo koji drugi narod zna nešto spektakularno više o svojim ustavima. Ali, s druge strane, to nije pitanje koje te Amerikance, Nijemce, Francuze opterećuje toliko koliko je to nama u ovom trenutku važno”, pojašnjava Puhalo.
 
Istraživanje “Šta građani i građanke misle o Ustavu BiH” nastalo je iz potrebe da se stanovništvu da prilika da iznese svoje mišljenje o dokumentu koji “u krajnjem reguliše naše živote”. Dosad su prijedlozi ustavnih rješenja dolazili od političkih partija i međunarodnih zajednica, bez sagledavanja stvarnih potreba i mišljenja građana, objašnjavaju za Diskriminacija.ba iz Inicijative Građanke za ustavne promjene.
 
“Ovo istraživanje je dalo građanima i građankama prostor da se uključe, napišu šta misle o Ustavu BiH, te u kojem kontekstu promjene trebaju da se dešavaju.”
 
Pored stavova, istraživanje je propitivalo i znanje ispitanika o ustavu. Tako je jedno od pitanja bilo da li Ustav BiH sadrži odredbe koje precizno definišu ravnopravnost muškaraca i žena. Tačan odgovor – da ustav ne sadrži takve odredbe znalo je oko 38 posto ispitanika. Kada su upitani za stav da li bi ustav trebao sadržavati afirmativne mjere kojima bi se otklonila ova vrsta neravnopravnosti, najveći procenat ispitanika, oko 70 posto, složio se s takvim prijedlogom. Ovu ideju najviše podržavaju Bosanci/ke i Hercegovci/ke te Bošnjaci/kinje, žene, starije osobe i oni sa manjim ukupnim mjesečnim primanjima.
 
Istraživanje je ukazalo i na to da većina ispitanika smatra da bi u pisanju novog ustava trebali učestvovati stručnjaci. Najmanji procenat povjerenja za obavljanje ovog zadatka dobile su političke partije i vjerske ustanove.
 
“Zanimljivo mi je i značajno da ljudi žele da struka raspravlja, govori i piše o ustavu. Ali, s druge strane, pitanje je da li struka može da se nametne kao jedini relevantan faktor jer iza struke obično stoje neki političari koji upravljaju to strukom, bar koliko mi možemo vidjeti iz ove naše svakodnevnice”, komentariše nalaze autor Srđan Puhalo.
 
 
Ustav treba precizno definisati ljudska prava
 
Najvažniji razlog za mijenjanje ili pisanje novog ustava, prema mišljenju ispitanika je potreba za preciznim definisanjem svih ljudskih prava koja se štite što je spomenulo više od 60 posto ispitanika. Skoro polovina ispitanika smatra i da je promjena potrebna da bi stanovnici imali jednaku zdravstvenu i socijalnu zaštitu na cijeloj teritoriji BiH, kao i da bi se eliminisala diskriminacija prilikom izbora članova Predsjedništva BiH. 
 
“Svi ovi rezultati ustvari potvrđuju ono za šta se Inicijativa zalaže već godinama kroz svojih pet prioriteta za promjenu ustava - uvođenje afirmativnih mjera u Ustav BiH radi postizanja pune rodne i spolne ravnopravnosti, proširenje postojećeg Kataloga prava u odredbama u vezi s jedinstvenom zdravstvenom socijalnom i porodičnom zaštitom, veća sudska i pravna zaštite ljudskih prava i sloboda, princip direktne demokratije primijenjen na proces ustavnih reformi”, kažu iz Inicijative Građanke za ustavne promjene.
 
Iako se u uvodnom dijelu istraživanja navodi da je rezultate potrebno uzimati s oprezom jer struktura uzorka značajno odstupa od strukture populacije u BiH, tokom prezentacije istraživanja autor je napomenuo kako vjeruje da je riječ o dobroj polaznoj osnovi za nova istraživanja u budućnosti. 
 
Na pitanje zašto je važno da građani i građanke poznaju ustav i kako im takvo znanje može koristiti iz Inicijative poručuju da je riječ o najvišem pravnom aktu jedne države koji u značajnoj mjeri određuje naš život. Nepoznavanje ustava dovodi do toga da ne znamo koja su naša građanska, politička, ekonomska, socijalna i mnoga druga prava koja su zagarantovana. 
 
“Ustav BiH propisuje ključna pitanja, ljudska prava i temeljne slobode, ali Ustav BiH takođe i diskriminiše građane i građanke pa je bitno da oni budu i s tim upoznati. Mi kroz svoje aktivnosti pokušavamo javnosti BiH ukazati na nedostatke ustava, ustavnu diskriminaciju i na načine kako se to može riješiti i to kroz konkretne amandmane u Platformi ženskih prioriteta s amandmanima na ustav iz rodne perspektive.”
 
Članice Inicijative Građanke za ustavne promjene su dostavile rezultate istraživanja svim zastupnicima i zastupnicama Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Njihovo istraživanje je početni korak, poručuju, a u budućnosti bi trebalo uraditi dubinsko i sveobuhvatno istraživanje na većem uzorku.
 
 
 
 
 
Ostavite komentar