Više od 95 % nezaposlenih Roma u BiH

Povodom Međunarodnog dana Roma u zgradi zajedničkih institucija u Sarajevu održana je konferencija na kojoj su prisustvovali članovi brojnih romskih udruženja kao i predstavnici zvaničnih institucija.
Piše: 
diskriminacija.ba, foto: Una Čilić i Aldin Fafulović
Podijeli ovaj članak: 
"Bosna i Hercegovina je naša zemlja, nemamo druge, ja želim bolju budućnost za sebe i svoju djecu", istakla je Sumka Bučan direktorica organizacije CARE International Balkans, pročitavši jedan od citata sa fotografija koje su se danas nalazile u holu zgrade Parlamenta. "To je nešto što je bilo ko mogao reći o ovoj zemlji, bez obzira na naciju i vjeru, a kada to kažu Romi i Romkinje to ima posebnu težinu jer znamo da oni žive u nepovoljnijem položaju u odnosu na konstitutivne narode ili druge nacionalne manjine i na nama je zadatak da pokušamo da promijenimo to stanje," navela je Bučan. 
 
Na današnjoj konferenciji organizovanoj povodom Međunarodnog dana Roma, 8. aprila, Bučan je takođe istakla kako obilježavanje ovog dana predstavlja priliku da se podsjetimo na položaj Roma i Romkinja u Bosni i Hercegovini, da se podsjetimo šta je do sada urađeno na socijalnoj inkluziji romske populacije i da jedni druge još više motivišemo da radimo na inkluziji. 
Kada je u pitanju napredak u oblastima koje su u Bosni i Hercegovini obuhvaćene Dekadom Roma, Indira Bajramović, jedna od članica Ženske romske mreže kao i Odbora Roma istakla je da su zapaženi rezultati u oblasti stambenog zbrinjavanja, nešto manje u oblasti obrazovanja, zdravstvene zaštite i zapošljavanja.
"I dalje je više od 95 % Roma nezaposleno a većina preživljava prikupljajući sekundarne sirovine i radeći na crno. Nezvanično se procjenjuje da preko 50 % Roma nije uključeno u zdravstveni ili obrazovni sistem. Romska djeca zbog socijalne isključenosti napuštaju školovanje. U protekle dvije godine, brojne romske porodice otišle su u inostranstvo u potrazi za boljim životom. I danas neke romske zajednice žive bez struje, vode i ostalih komunalnih uvjeta," istakla je Bajramović.
 
Organizacije uključene u današnju konferenciju, takođe su iskoristile priliku i da izložbom fotografija, podsjete sve prisutne na uslove u kojima žive Romi u nekim zajednicama. "Naši volonteri su išli po romskim zajednicama i slikali stanje u njima i onda smo ih izradili i stavili prikladne poruke ispred njih. Ovo je prilika da pokažemo i ovima koji su na višim položajima i koji su donosioci zakona i promjena neka vide kakva je stvarna situacija, jer prosto sumnjam da imaju priliku da idu u zajednicu direktno," istakla je Aldijana Dedić iz Omladinske romske inicijative "Budi mi prijatelj" iz Visokog. 
 
Konferenciju su organizovali Odbor Roma, Ženska romska mreža u BiH i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.  8. april se obilježava od 1971. kada je organizovan prvi Svjetski kongres Roma, na kojem je romska populacija dobila svoju zastavu i himnu. 
 

Ostavite komentar