EURO 2016: Slijepe i slabovidne osobe mogu pratiti utakmice

Poseban sistem audioprijenosa utakmica uveden je na francuskim stadionima kako bi slijepe i slabovidne osobe mogle uživati u Evropskom prvenstvu u nogometu 2016.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
UEFA
Podijeli ovaj članak: 
Francuska federacija za slijepe i slabovidne osobe zajedno sa Centrom za pristup fudbalu u Evropi, pokrenula je projekt specijalnih audioprijenosa utakmica sa stadiona tokom Evropskog nogometnog prvenstva koje se odvija u Francuskoj.
 
"FAF je okupio 44 različitih udruženja širom zemlje s ciljem da prati slijepe i slabovidne u osobe tokom svih njihovih životnih koraka", objašnjava predsjednik ovog udruženja Vincent Michel.
 
"Projekt audioprijenosa za EURO 2016 je program koji smo kreirali kako bismo omogući slijepim i slabovidnim fanovima da na stadionima uživaju kao i svi drugi", dodaje Michel.
 
U realizaciji projekta učestvovalo je 40 volontera – studenata novinarstva, koji su nakon dvodnevne obuke raspoređeni po francuskim stadionima.
 
Govor komentatora se sluša putem bežičnih slušalica, koje se mogu prikačiti na mobitel ili tranzistor, a UEFA je omogućila i posebnu radiofrekvenciju za svaki stadion.
 
"Ko se potukao u gledalištu, šta je igrač istetovirao na ruci ili koliko dugo je putovala lopta dok nije sjela na volej - za osobe s oštećenim vidom više nema tajni. Neki posmatrači su se ovih dana već izvještili, pa u uho stave jednu slušalicu, dok drugo ostave slobodno da prihvata originalni ambijent", piše dopisnik iz Pariza za Novosti.
Ostavite komentar