Izložba fotografija "Moj put" večeras u SARTR-u

Izložba se sastoji od niza fotografija koje ilustriraju jedan dan u pokretu, komičara i borca za zaštitu ljudskih prava osoba s invaliditetom Jasmina Džemiđića koji je preminuo 2020. godine.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Facebook
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 

Večeras od 18 sati će u prostorijama Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) biti otvorena izložba fotografija “Moj put”, autora Damira Salkića. Izložba se sastoji od niza fotografija nastalih 2013. godine koje ilustriraju jedan dan u pokretu, komičara i borca za zaštitu ljudskih prava osoba s invaliditetom Jasmina Džemiđića koji je preminuo 2020. godine.

"Jasmin je uvijek bio jako inspirativna osoba kojoj nije bilo mrsko da se bori s nemogućim izgledima uprkos lošoj startnoj poziciji. Ove fotke su homage (odavanje počasti) njegovoj ličnosti jer bio mi je jako dugo pravi prijatelj. I jedino prirodno što sam osjećao jeste da se sjetim njega – kako nije više sa nama – na jedini način na koji znam”, rekao je Salkić.

Bavljenje fotografijom, Salkićev je dugogodišnji hobi koji je zbog njegove bolesti i ograničenog kretanja, postao fizički prezahtjevan i gotovo nemoguć. Kaže kako je od prošle godine, uz nagovor svog prijatelja i fotografa Nikole Blagojevića, učestvovao na projektu fotografiranja zubotehničkih elemenata za udžbenik nakon čega je shvatio da nije nemoguće fotografisati, ali da je neophodno promijeniti “parametre svog hobija”. To mu je, kako je ispričao, dalo snagu da otvori arhivu, selektuje i pripremi fotografije.

“Tematika koja pogađa lica s invaliditetom se primarno svodi na socijalnu zaštitu. Potrebe su individualno različite, no ono što ja najviše raspoznajem je nedostatak sistema i zakona koji tretira pitanje personalne asistencije, stvarnih potreba za ortopedskim/medicinskim dodacima, invalidnine i ono što nas najviše boli a to su arhitektonske barijere", kazao je Salkić.

Izložba će biti otvorena na svjetski dan teatra, prije izvođenja predstave "Moj sin samo malo sporije hoda".

Ostavite komentar