Međunarodni dan mira: Dodijeljene nagrade “Goran Bubalo”

Štefica Galić, Spasoje Kulaga, Lejla Kusturica, Sara Tuševljak, Sunčica Kovačević i Srednja tehnička škola iz Tešnja, dobitnici su ovogodišnje mirovne nagrade.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Mreža mira
Podijeli ovaj članak: 

Mreža za izgradnju mira je danas, na Međunarodni dan mira, dodijelila mirovne nagrade Štefici Galić, Spasoji Kulaga, Lejli Kusturici, Sari Tuševljak, Sunčici Kovačević i Srednjoj tehničkoj školi iz Tešnja.

Galić i Kulaga nagrade su dobili u kategoriji za borbu protiv nasilja i nepravde, suočavanja sa prošlošću, za hrabrost, otpor i izgradnju mira u Bosni i Hercegovini (BiH) i regiji.

Novinarka Galić je, kako piše Mreža mira, rekla da je sretna što su njeni dugogodišnji angažman i borba prepoznati ističući da je njena akrivnost rezultat "onoga što smatram svojom moralnom i ljudskom dužnošću”. Dodala je i da joj je ova nagrada značajna “jer nosi ime čovjeka, entuzijaste čijem smo humanizmu i dobroti svjedočili i koji nam je inspiracija svojim životnim opredjeljenjem i nastojanjima na izgradnji mira i boljeg i pravednijeg svijeta”.

Ove godine, dodijeljena je i specijalna nagrada za borbu protiv ekološkog nasilja i zaštite prirode, a dobitnice nagrade su aktivistice Lejla Kusturica, Sara Tuševljak i Sunčica Kovačević koje su pozvale na zaštitu prirodnih bogatstava i poručile da “bez ekološke pravde nema ni društvene pravde”.

Osim toga, mirovna nagrada je dodijeljena i Srednjoj tehničkoj školi iz Tešnja, u kategoriji za rad na multietničkom razumijevanju među mladima i za promociju mirovnog obrazovanja unutar BiH i regiona. Direktor ove škole Albin Softić je istakao da je ova javna ustanova među prvima počela raditi na temama dijaloga i pomirenja sa svojim učenicima i učenicama.

Prilikom odabira dobitnika ili dobitnica ove nagrade, uzimaju se u obzir postignuća nominiranih u godini prije primanja nagrade, kao i njihov stalni doprinos unapređenju ljudskih prava, očuvanja i izgradnje mira u BiH.

Nagrada je ustanovljena 2013. i dodjeljuje se pojedincima, školama i organizacijama koje doprinose izgradnji mira i promociji ljudskih prava. Ova nagrada, od 2020. nosi naziv po bivšem mirovnom aktivisti i predsjedniku Mreže za izgradnju mira Goranu Bubalu koji je preminuo u junu 2020. godine.

Osim dodjela nagrada, Mreža mira je danas organizovala i omladinsku konferenciju „Omladinski aktivizam za mir“ na kojoj su mladi imali priliku predstaviti svoje viđenje mira u lokalnim zajednicama i diskutovati na ovu temu.

Iz Mreže mira koja okuplja više od 250 članica, poručili su da samo uz stalnu i dosljednu borbu za humane, građanske i demokratske vrijednosti možemo omogućiti mir, pravdu, sigurnost i prosperitet za sve građane i građanke BiH.

Izvor: Mreža mira

Ostavite komentar