Merlinka u Sarajevu po sedmi put

Sedma Merlinka bit će održana početkom februara u Sarajevu.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Merlinka/Facebook
Podijeli ovaj članak: 
Sarajevski otvoreni centar od 7. do 9. februara po sedmi put u Sarajevu organizuje Međunarodni festival queer filma Merlinka.
 
Posjetioce i posjetiteljke festivala i ove godine očekuje prikazivanje nagrađivanih filmova, razgovor o scenskoj umjetnosti i queer temama i likovima, predstavljanje zbornika o sestrinstvu i jedinstvu, koncerti grupe U pol’ 9 kod Sabe, drag show i partiji.
 
Prvog dana, nakon svečanog otvorenja festivala u 18 sati, biće prikazan film Vita i Virdžinija čiju režiju potpisuje Chanya Button, a glavne uloge tumače Gemma Arterton, Elizabeth Debicki i Isabella Rossellini. U pitanju je ekranizacija fascinantne i istinite priče o ljubavnoj vezi između poznate spisateljice Vite Sakvil-Vest i književne ikone Virdžinije Vulf. Nakon filma, predviđen je nastup DJane Sabien (BiH), navode organizatori na Facebook stranici događaja.
 
Drugog dana, Merlinka počinje u 17 sati razgovorom o tome kako se glumci i glumice pripremaju za tumačenje queer likova, kako reditelji i rediteljice pristupaju reinterpretaciji queer tema, te kakvi su politički, profesionalni i lični izazovi u igri. O tome kako uprizoriti queer razgovaraju poznati scenski umjetnici i umjetnice iz BiH. Nakon razgovora, na programu od 19 sati igra slovenački dokumentarni film Odrastanje, u režiji Siniše Gačića i Dominika Menceja. Film prati Tibora i njegove mame, uoči referenduma o istospolnim brakovima u Sloveniji 2015. Uz intimne izazove koji prate iskustvo majčinstva, dvije žene se moraju suočiti i sa ljudima koji se protive pravima istospolnih parova. Od 21 sat počinje koncert cabaret benda U pol’ 9 kod Sabe, te nastup multiinstrumentalistkinje Časne sestre.
 
Treći festivalski dan počinje radionicom o queer filmu za studente i studentice režije i glume, kao i sve ostale koje zanima ova tema. Od 15 sati počinje serija kratkih nagrađivanih filmova: Brak, Vafle, Sisak, Mathias, Obećanje, Uspomene iz vode. Filmovi se u kratkoj formi bave važnim pitanjima – šta s izborima koji se moraju napraviti protiv običaja ili protiv sebe, šta kad je ljubavnica državni neprijatelj, šta kad se samo osjeća a ne čini ništa, šta kada se ljubavni odnos promijeni zbog tranzicije, šta znači biti sa partnerkom "i u bolesti i u zdravlju" i na kraju – kako se izboriti za svoju ljubav uprkos rasizmu i homofobiji. U 17 sati je na programu predstavljanje zbornika Sestrinstvo i jedinstvo, koji prepliće akademske i aktivističke glasove kako bi se osvijetlilo više od tri decenije lezbejskog aktivizma na (post)jugoslovenskom prostoru, a gošća festivala je kourednica Marija Radoman. Nakon diskusije, od 19 sati, slijedi austrijski višestruko nagrađivani igrani film Ja, životinja, u režiji Katharine Mückstein, u kojem glavne uloge tumače Sophie Stockinger i Kathrin Resetarits. Film tematizira kontradiktorne sile koje upravljaju našim životima - želju, strast i razum. Na festivalu će nastupiti pet drag kraljica, a program će zatvoriti DJ Felix.
Ostavite komentar