Nabavljen lijek Kaftrio za pacijente u Federaciji BiH

Pristigle količine lijeka bit će dovoljne za naredna tri mjeseca za sve pacijente koji u ovom trenutku ostvaruju medicinske uslove za primjenu modularne terapije.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Udruženje za cističnu fibrozu BiH / Facebook
Podijeli ovaj članak: 

Nakon višemjesečnih obećanja nadležnih federalnih institucija, brojnih apela i održavanja protesta u borbi za nabavku lijeka Kaftrio, iz Udruženja za cističnu fibrozu u Bosni i Hercegovini (BiH) je saopšteno da je taj lijek stigao u Federaciju BiH.

“Obezbijeđene su količine lijeka za naredna tri mjeseca za sve pacijente koji u ovom trenutku ostvaruju medicinske uslove za primjenu modularne terapije, a čije se liječenje vodi na Kliničkim centrima u Sarajevu, Tuzli i Mostaru”, saopšteno je iz Udruženja.

Lijek Kaftrio koji je neophodan za liječenje oboljelih od cistične fibroze, kako su naveli iz Udruženja, nabavljen je zahvaljujući Vladi Federacije BiH i Federalnom ministarstvu zdravstva i bit će dostupan od naredne sedmice.

Ovim institucijama su se u borbi za nabavku lijeka, iz Udruženja za cističnu fibrozu u BiH od juna ove godine obraćali u više navrata i upućivali javne apele federalnom premijeru Nerminu Nikšiću i federalnom ministru zdravstva Nediljku Rimcu. Tražili su da se nabavkom lijeka, između ostalog, zaustavi diskriminacija djece sa cističnom fibrozom u Federaciji BiH.

Zbog vladinog povlačenja rebalansa budžeta čime je bila povučena odluka za usvajanje dva miliona KM koja su bila odobrena za kupovinu lijeka Kaftrio, u junu i julu ove godine su održani i protesti tokom kojih je također zatražena hitna nabavka lijeka za oboljele od cistične fibroze u Federaciji BiH.

Iz Udruženja za cističnu fibrozu BiH su tokom svojih apela isticali da u Federaciji BiH ima 28 pacijenata, od kojih su 24 djeca, i napominjali da ukoliko se krene sa primjenom lijeka u ranoj životnoj dobi od navršenja šeste godine života, Kaftrio omogućava potpuno normalan život i produžava životni vijek pacijenta minimalno za 30 do 40 godina. Bez upotrebe lijeka, životni vijek oboljelih od cistične fibroze je najčešće do 20 godina.

Cistična fibroza je rijetka i neizlječiva bolest koja napada skoro sve organe. A ako pacijenti ne uzimaju redovne i adekvatne terapije, javljaju se komplikacije zbog gustog sekreta koji se nakuplja na organima, što dovodi do zamaranja, otežanog disanja, infekcija, upala i komplikacija, a u konačnici se skraćuje i životni vijek pacijenata.

Kaftrio je odobrila Evropska agencija za lijekove u augustu 2020. godine, a godinu poslije odobrena je u Srbiji i Hrvatskoj. Početkom ove godine u Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji također je omogućeno liječenje navedenom terapijom. Lijek Kaftrio čiju su efikasnost potvrdili u svim evropskim zemljama, od 22. septembra 2022. godine dostupan je i pacijentima u Republici Srpskoj (RS).

Radi se o lijeku nove generacije koji, kako navode, utiče na uzrok bolesti. Na godišnjem nivou cijena lijeka po pacijentu je oko 250.000 eura.

Ostavite komentar