Novi slučaj femicida u BiH

Organizacije civilnog društva ponovo ukazaju na problem neprepoznavanja femicida kao krivičnog djela u BiH.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Redakcija
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 

U Sarajevu se juče desio novi femicid u kojem je muškarac ubio svoju bivšu partnericu u stanu u kojem je živjela sa četverogodišnjim sinom.

Prema policijskim izvještajima, muškarac je, nakon pregovora, uhapšen nekoliko sati na drugoj adresi, u stanu u kojem je pronađen sa sinom. Policija je naknadno objavila detalje u vezi sa ubistvom, bez objavljivanja punog identiteta muškarca i žene. U izvještajima policije je navedeno da je muškarac A.B. u aprilu ove godine zbog porodičnog nasilja bio osuđen na zatvorsku kaznu od tri mjeseca.

Novi femicid u Bosni i Hercegovini (BiH) dogodio se mjesec dana nakon posljednjih protesta protiv femicida i nasilja nad ženama i djevojčicama koji su pod sloganom “Niti jedna više” održani u nekoliko bh. gradova. Na tim protestima su odgovornim institucijama, pravosuđu, i vlastima na svim nivoima te zemlje upućeni zahtjevi koji, između ostalih, uključuju uvođenje femicida kao krivičnog djela i strožije kazne za počinitelje.

Predstavnici i predstavnice civilnog društva su nakon jučerašnjeg slučaja femicida ponovo ukazali na problem neprepoznavanja rodne dimenzije nasilja u pravnom obliku u BiH. Iz Centra za ženska prava poručili su da femicid nije feministička izmišljotina, dok su iz Ženske mreže BiH kazali: “Još jedna ubijena žena. Kažu ‘ubistvo’ jer naš zakon ne poznaje termin femicida. Mi kažemo femicid!”.

Iz organizacije UN Women u BiH su pozdravili stalne nepore za jačanje zakonodavstva i naglasili hitnost “usvajanja amandmana kako bi se osiguralo da zakoni štite sigurnost i dostojanstvo svih žena i djevojaka”.

Ističući da femicid predstavlja najteži oblik nasilja nad ženama, iz UN Women BiH su naglasili da je tokom 2021. godine ubijeno oko 45.000 žena i djevojaka širom svijeta, a ubili su ih partneri ili drugi članovi porodice. “To znači da u prosjeku svakog sata više od pet žena ili djevojaka ubije neko iz vlastite porodice”, naveli su.

UN Women će, kako su najavili, nastaviti podsticati vlasti u BiH u eliminaciji svih oblika nasilja, postavljanjem i jačanjem zakonskih okvira, politika i akcijskih planova te unapređenjem učinkovite provedbe Istanbulske konvencije i CEDAW konvencije.

Iz Sarajevskog otvorenog centra su zbog trenutnih dešavanja vezanih za femicid podsjetili na definiciju femicida, zašto se dešava i šta država treba uraditi kako bi se adekvatno procesuirala ali i prevenirala ubistva žena.

Od augusta ove godine je zabilježeno najmanje pet slučajeva femicida u BiH, a prema podacima Agencije za ravnopravnost spolova BiH, u našoj zemlji je od 2015. godine ubijeno više od 60 žena.

Ostavite komentar