Održana još jedna “Noć u Trnopolju”

U znak sjećanja na žrtve logora Trnopolje se od 2012. godine svakog 5. avgusta organizuje “Noć u Trnopolju".
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Branko Ćulibrk
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 

Sinoć je, u saradnji s Fondacijom za izgradnju kulture sjećanja iz Prijedora i Friedrich Ebert fondacijom, Centar za mlade KVART Prijedor organizovao događaj "Noć u Trnopolju" koji se od 2012. godine organizuje u znak sjećanja na 5. avgust 1992. godine, kada je svjetska javnost saznala za postojanje prijedorskih logora.

“Cilj ovog događaja jeste uspostavljanje komemorativnih praksi da se, na jedan drugačiji način, oda počast civilnim žrtvama u proteklom ratu i da se napravi otklon od nekih trenutnih, dominantnih nacionalističkih narativa u svrhu procesa suočavanja sa prošlošću”, za Diskriminacija.ba kaže Branko Ćulibrk, aktivista i izvršni direktor Centra za mlade KVART i jedan od organizatora ovog događaja.

Prema njegovim riječima, događaj je, između ostalog, obilježio historijski čas o logoru Trnopolje koji je održao Edin Ramulić čija je porodica stradala tokom ratnih dešavanja u Prijedoru.

Cilj historijskog časa je bio da se učesnici i učesnici događaja upoznaju sa tim kako je funkcionisao logor Trnopolje, s obzirom na to što je, kako kaže Ćulibrk, logor u potpunosti preuređen, a na tom mjestu je izgrađena zgrada mjesne zajednice u čijem prednjem dijelu se nalazi "spomen kuća za vojnike Republike Srpske, kao i spomen obilježje za stradale vojnike vojske Republike Srpske”. Ćulibrk dodaje da je “prostor izmijenjen kako bi se sakrile sve one činjenice strašnih zločina i stradanja na tom području”.

Osim historijskog časa, održana je i panel debata na kojoj se govorilo o posljedicama negiranja ratnih zločina u kojoj je učestvovao pravni ekspert Goran Šimić, a prikazan je i film “Tuđa prošlost, ničija budućnost”.

“Noć u Trnopolju predstavlja alternativnu komemoraciju na otvorenom bivšeg mjesta logora Trnopolje i događaj počinje u večernjim satima i traje duboko u noć, a lokalni aktivisti i aktivistice provedu noć na otvorenom kao simboličan čin solidarnosti sa žrtvama ovog logora”, kaže Ćulibrk.

Ćulibrk ističe da se važnost organizovanja ovog događaja ogleda i u tome što se svake godine neki novi problem može dovesti u kontekst onoga što se dešavalo početkom devedesetih u Prijedoru kada su se "desili strašni zločini nad našim sugrađanima, a od strane njihovih komšija i prijatelja", kao i da “Noć u Trnopolju” predstavlja “način dovođenja problema iz prošlosti u sadašnjost” što pomaže u boljem razumijevanju takvih dešavanja.

Logor u Trnopolju formiran je 1992. odlukom Kriznog štaba Prijedor sa namjerom da se tu smjesti civilno stanovništvo sa područja Kozarca, a Ćulibrk je u ranijim razgovorima za Diskriminacija.ba objašnjavao da su u taj logor, dovođeni civili i iz drugih prijedorskih naselja, kao i da je među zatočenicima ovog logora najviše bilo žena, djece i staraca.

Osim lokalnih aktivista i aktivistica Centra za mlade KVART, sinoćnjem događaju su, kako kaže Ćulibrk, prisustvovali i predstavnici Fondacije za izgradnju kulture i sjećanja iz Prijedora, lokalno stanovništvo koje je bilo zatočeno u logoru Trnopolje, kao i građani i građanke Prijedora i predstavnici udruženja civilnih žrtva rata. 

Ostavite komentar