Počeo deseti Pravo Ljudski Film Festival u Sarajevu

"Pravo Ljudski je film, solidarnost, slobodan pristup kulturi i umjetnosti,iskustvenost, dijeljenje, okoliš, lokalizam. Pravo Ljudski je antifestival. Kada nije samo ljubav."
Foto: 
Vanja Čerimagić, Pravo Ljudski
Podijeli ovaj članak: 

U sarajevskom Kinu Meeting Point, projekcijom nijemog dokumentarnog filma "Čovjek sa kamerom", Dzige Vertova, koji je snimljen 1929. godine u Sovjetskom Savezu, počeo je deseti Pravo Ljudski Film Festival. Projekciju filma pratio je muzički dvojac In The Nursey iz Shefilda, te je publika u Sarajevu imala priliku na neobičan način uživati u svijetu dokumentarnog filma.

Foto: Jelena Medan, Pravo Ljudski

Ovogodišnji festival bavi se pitanjem eksperimenta, a u posebnom fokusu su jugoslovenski filmski eksperimenti u okviru čijeg će predstavljanja biti prikazano više od 50 filmova nastalih u periodu od 1950. do 1980. godine.

Kroz tematiku eksperimenta, festival će pokušati dati odgovor na pitanja da li je film eksperiment, te koliko smo sami spremni eksperimentisati i postavljati pitanja koja ranije nisu postavljena u javnom prostoru. U posebnom programu "Dobar, loš, zao" publici će biti predstavljena tri ostvarenja o izbjegličkoj krizi koja trenutno vlada na području Evrope.

Foto: Vanja Čerimagić, Pravo Ljudski

Deseto izdanje festivala će, pored filmskih projekcija, biti bogato i raznim radionicama i diskusijama koje će omogućiti susret mladih filmskih umjetnika sa profesionalcima iz ove oblasti. Ovogodišnji Pravo Ljudski Film Festival trajat će do 16. novembra, a u okviru redovnih i specijalnih projekcija publika će imati priliku pogledati ukupno 111 dokumentarnih filmova. Projekcije će se odvijati u Kinu Meeting Point, Art Kinu Kriterion, Muzeju savrmene umjetnosti Ars Aevi, te u Galeriji Duplex 10m2.

Ulaz je besplatan za kompletan festivalski program koji možete pronaći ovdje.

Ostavite komentar