Prijavite se na novi trening Mediacentra Sarajevo

Mediacentar Sarajevo i Civil Rights Defenders vas pozivaju na trening ''Pravo na slobodu izražavanja: kako i zbog čega se vrijedi boriti?'' u Sarajevu, od 17-23. oktobra 2015.
sloboda govora
Piše: 
Redakcija
Foto: 
iStockphoto
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 
Trening je namijenjen aktivistima/cama nevladinih organizacija i novinarima/kama lokalnih medija u BiH. Rok za prijave je 10. oktobar 2015. 
 
Napadi na medijske kuće i novinarske timove zbog kritičkog izvještavanja, ograničavanje pristupa informacijama od javnog značaja, usvajanje zakona koji ograničavaju slobodno izražavanje u javnom prostoru, primjeri su kršenja prava na slobodu izražavanja i medijskih sloboda kojima smo svjedočili posljednjih godina u BiH.  
 
Na žalost, u mnogim od ovih slučajeva, reakcije javnosti su slabe. Čini se da građani/ke u BiH još uvijek ne razumiju dovoljno značaj ovog prava, njegovu važnost za ostvarivanje ličnih ljudskih prava i učešće u procesu donošenja odluka. 
 
Također, saradnja medija i civilnog sektora može biti jača na ovom polju – sloboda izražavanja nije nešto što se odnosi samo na medije, već je pravo koje pripada svakome od nas. 
 
Cilj ovog treninga je da doprinese jačanju ove saradnje, kroz kreiranje zajedničkih medijskih i zagovaračkih kampanja koje će bh. javnosti ukazati na važnost prava na slobodu izražavanja i njegovu zaštitu. 
 
 
Zbog čega da se prijavim?
 
Program treninga obuhvata nekoliko tematskih cjelina:  šta je pravo na slobodu izražavanja, zbog čega je ono važno? Šta i kako zagovaramo kada je u pitanju pravo na slobodu izražavanja? Kako kreiramo zagovaračke kampanje uz pomoć digitalnih medija i društvenih mreža? Kako koristimo vizualno pripovjedanje (fotografija i film) u kampanjama? 
 
Metodologija treninga uključuje prezentacije, praktičan rad i rad u manjim timovima. Na kraju treninga, svaki tim će predstaviti online kampanje za zaštitu prava na slobodu izražavanja, koje ćete sami kreirati uz pomoć našeg trenerskog tima. 
 
Također, u saradnji sa trenerima Mediacentra Sarajevo, moći ćete da razvijete svoje online strategije koje će vam pomoći u razvoju web portala i društvenih mreža vaših organizacija/medijskih kuća, te olakšati komunikaciju sa ciljnim grupama i publikom. 
 
Učešće na treningu je besplatno, a troškove puta i smještaja za učesnike/ce van Sarajeva pokriva organizator.
 
 
Ko se može prijaviti i kako?
 
Pravo učešća imaju aktivisti/ce nevladinih organizacija iz BiH, koji/e imaju najmanje 3 godine iskustva u radu na polju zaštite ljudskih prava, anti-korupcije, transparentnosti rada javnih institucija i otvorenih podataka; i novinarke i novinari iz lokalnih medija (web, radio, TV, novine) sa najmanje 3 godine radnog iskustva u pokrivanju tema iz oblasti ljudskih prava, korupcije, transparentnosti rada javnih institucija.
 
Da biste se prijavili, popunite aplikacioni formular i pošaljite ga na adresu kontakt@media.ba najkasnije do 10.10.2015. godine. 
 
Za sve dodatne informacije možete nas kontaktirati putem mejla kontakt@media.ba
 
 
 
Ostavite komentar