Prije 127 godina rodna pristranost u platama – učitelji više plaćeni od učiteljica

Oglas za posao iz “Sarajevskog lista” iz 1897. godine.
Foto: 
Pixabay.com
Podijeli ovaj članak: 

Oglas za posao u kome se traže učitelji i učiteljice 1897. godine, a koji je objavio “Sarajevski list”, ukazuje na diskriminaciju žena u odnosu na muškarce te rodnu pristranost u sistemima plata.

Kako se navodi u oglasu, u to vrijeme u srpsko-pravoslavnim osnovnim muškim i ženskim školama kao i u srpskoj višoj djevojačkoj školi u Sarajevu, upražnjena su učiteljska mjesta, a plata koja je navedena za učiteljicu iznosila je 600 forinti a za učitelja 800 forinti uz stan u naravi i ogrijev, ili umjesto toga, bit će dodato 200 forinti godišnje.

No, pored rodne pristranosti u sistemima plata, u oglasu je, u to vrijeme, primjetna i upotreba rodno osjetljivog jezika koji podrazumijeva osvještavanje da u jeziku postoje muški, ženski i srednji rod i da se u govoru trebaju koristiti oni oblici koji će odražavati svijest o ravnopravnosti spolova.

“Ako ko od molitelja, odnosno moliteljica ima višu pedagogiju osposobljenje za višu djevojačku školu imao bi po 200 forinti godišnje više plate i prvenstvo za višu djevojačku školu. I učiteljice kao i učitelji, koji budu izabrani, imaju poslije svakih pet godina službovanja povišicu od 50 forinti a u ime putnoga troška sada će dobiti 30 forinti”, piše u oglasu.

Oni koji konkurišu za poziciju, kako se dodaje, moraju imati dokaz da su Srbi, odnosno Srpkinje pravoslavne vjere i da su propisane nauke završili.

“Molbenice sa potrebnim dokumentima, kao i svjedodžbu od polotične vlasti o vladanju, neka podnesu potpisanom školskom odboru najdalje do 20. jula ove godine po starom kalendaru”, piše u oglasu objavljenom 1. jula 1897. kojeg potpisuje Odbor srpsko-pravoslavnih škola.

.

I list “Bošnjak” kojeg je arhivirao digitalni arhiv Infobiro, iste godine kao i “Sarajevski list” takođe je pisao o rodnoj pristranosti u sistemima plata. List je objavio vijest da su žene, okupljajući se na Međunarodnom kongresu žena u Briselu 19. augusta 1897. godine, tražile izjednačavanje njihovih sa platama muškaraca. “Bošnjak” je izlazio u periodu 1891. do 1910. godine.

“Sarajevski list” je nastao gašenjem “Bosanskohercegovačkih novina”, prvih zvaničnih novina u Bosni i Hercegovini, nakon dolaska Austro-Ugarske carevine. Izlazio je u periodu od 1811. do 1914. godine. Digitalni arhiv Infobiro sadrži sva izdanja “Sarajevskog lista” u periodu od 1889. do 1896. godine. Pristup ovim tekstovima i kompletnom historijskom arhivu štampe BiH je neograničen i besplatan za sve registrovane korisnike digitalnog arhiva Infobiro, koji arhivu pristupaju s IP adresama iz BiH kao dio kulturne baštine. Registracija je moguća na ovom linku.

Ostavite komentar