Publikacija o razumijevanju i prihvatanju LGBTAIQ+ osoba

Publikacija donosi uvid u različitost i složenost seksualnih orijentacija, te rodnih identeta transrodnih i rodno različitih osoba.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Screenshot/SOC
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 

Sarajevski otvoreni centar (SOC) izdao je publikaciju “Coming out od razumijevanja do prihvaćanja: relacioni pristup” autorice Ive Žegure koja donosi uvid u različitost i složenost seksualnih orijentacija, te rodnih identeta transrodnih i rodno različitih osoba.

Iz SOC-a navode da je riječ o drugom i proširenom izdanju u čijem sadržaju se mogu pronaći tekstovi o iskustvima LGBTAIQ+ osoba u njihovom procesu coming outa (autovanja) i iskustva roditelja LGBTAIQ+ osoba.

“Podjednako važan aspekt knjige Ive Žegure jesu i iskustva saveznika i saveznica kao važnog faktora u procesu samoprihvaćanja LGBTAIQ+  osoba, borbi za društvenu pravednost i ljudska prava”, naveli su iz SOC-a.

Publikacija, kako ističu, predstavlja nezaobilazno štivo za osobe iz psihološke i psihoterapijske struke, kao i za sve one koji žele saznati i naučiti o autovanju LGBTAIQ+ osoba.

Prvo izdanje “Coming out: Razumjeti vs./feat. prihvatiti” objavila je Naklada MD 2006. godine. U to vrijeme, kako autorica Žegura piše u predgovoru nove publikacije, u Hrvatskoj su se tek počeli razvijati zakoni o zaštiti od diskriminacije, kao i zakoni kojima bi se omogućila jednaka prava osoba istospolnih seksualnih orijentacija i različitih rodnih identiteta od onih koje uživaju heteroseksualna i cisrodna većina. Drugo izdanje o “coming outu”, nadopunjeno je novom terminologijom, a autorica u predgovoru navodi da je prošireno “novim znanstvenim spoznajama o potencijalnim biološkim korelatima seksualnih orijentacija i rodnih identiteta”.

U recenziji prof. dr. sc. Marine Nekić sa Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru se između ostalog navodi da će publikacija autorice Žegure svakoga potaknuti na razmišljanje, a možda i razumijevanje, bez obzira na lične stavove i orijentacije.

„Zašto je to tako? Zato što se ne morate nužno složiti s onim o čemu Iva piše, ali sigurna sam da će u svakom tko ima bar malo ljudske i/ili intelektualne znatiželje pobuditi želju da je pročita. Ono što čini ovu knjigu ne samo stručnom nego i ljudskom su upravo poglavlja koja se odnose na životne priče LGBTIQ+ osoba i njihovih roditelja“, u recenziji ističe Nekić.

U biografiji autorice se navodi da je Iva Žegura, između ostalog, diplomirala i specijalizirala kliničku psihologiju na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Trenutno pohađa doktorski studij i ima status ovlaštenog kliničkog psihologa Hrvatske psihološke komore. Žegura se educirala iz geštalt integrativne terapije, kibernetike psihoterapije i seksualne terapije. Od 2004. godine radi u Klinici za psihijatriju Vrapče u Zagrebu, a u svom ambulantnom radu bavi se zaštitom mentalnog zdravlja LGBTIQ+ osoba. Višestruko je nagrađivana za svoj rad i 2021. izabrana je za članicu Upravnog odbora Europske profesionalne udruge za zdravlje transrodnih osoba– EPATH, gdje od 2023. obnaša funkciju zamjenice predsjednice.

Publikacija “Coming out od razumijevanja do prihvaćanja: relacioni pristup” dostupna je na ovom linku.

Ostavite komentar